Belföld

Megérkeztek a 4-es metró Mikulásai

A 4-es metró mikulásai a hagyományos öltözettől eltérve nem piros, hanem a leendő metró zöld színébe öltözve járják ma a várost. Elsősorban a gyerekeknek, de az arra járó felnőtteknek is ad az M4 Mikulás a szaloncukraiból.

A zöld Mikulás nemcsak a metró színére utal, hanem jelzi: a 4-es metró egy valóban zöld beruházás. Nemcsak azért, mert a metró megépültével kevesebb autó járja majd a főváros útjait, hanem azért is, mert az építők már most, az építkezés során is kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre.

A Rákóczi téren például az állomás építési technológiáját úgy változtatták meg, hogy ne kelljen kivágni a védett platánfákat a téren, ezért az állomás egy része a felszínről történő építés helyett a föld alatt, bányászati módszerrel épül. Hasonló példa a Gellért téri állomás és a nyomvonal is.

A metró nyomvonalát az eredeti tervekhez képest úgy módosították, hogy a hőforrások ne kerülhessenek veszélybe. A termálvizek minőségét pedig több szonda és egy 300 méter mély figyelő kút is folyamatosan ellenőrzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik