Belföld

Egyre több a behajthatatlan közüzemi tartozás

A gazdasági válság egyik kedvezőtlen hatása, hogy nő az energiaszolgáltatók kintlévősége, vagyis a fogyasztók növekvő számban képtelenek vagy nem akarják fizetni számlájukat. Az E.On Energiaszolgáltató Kft.-nek már 70 milliárd forinttal tartoznak a fogyasztók - írta a csütörtöki Napi Gazdaság.

Az E.On kinnlevőségének fele a lakossági, másik fele a versenypiaci szektorban gyűlt össze, ami a bruttó árbevétel mintegy 10 százaléka, ezt pedig egyre nehezebben tudja finanszírozni a cég.

A lakossági szektorban összegyűlt 35 milliárd forintnyi tartozásból 15 milliárdnál már minden fizetési határidőn jelentősen túljutottak a fogyasztók, 6,4 milliárd forint pedig a 90 napnál hosszabb ideje nem fizetők tartozása.

Az RWE-csoporthoz tartozó Elmű-Émász 2 millió lakossági fogyasztójából néhány ezernél kellett tartozás miatt tartósan kikapcsolni a szolgáltatást, míg a vállalkozásoknál leginkább a tiszavirág-életű társaságokkal van gond. Ezek három-négy hónap működés után eltűnnek.

A Főtáv fogyasztóinak mintegy 5 százaléka, körülbelül 20 ezer háztartás tartozik tartósan a szolgáltatónak, ez nagyjából 3 milliárd forint kintlévőséget jelent – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik