Belföld

Vizi E. Szilveszter: felértékelődik a szellemi tőke

Az MTA volt elnöke szerint a 20. században a tudomány és a technika fejlődését nem kísérte erkölcsi fejlődés – ezt az egyensúlytalanságot a következő évszázadban csak a szellemi tőke felértékelődése tudja kiegyensúlyozni

A Nézőpont Intézet Alapítvány „Magyarország 2025” előadássorozatának vendége Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia előző elnöke volt, aki „a kiművelt emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma” címmel tartott előadást szellemi és társadalmi tőkéről, az innovációról és az arra költött támogatásról.

Stratégiai ágazat

Vizi E. Szilveszter előadásában hangsúlyozta: „a 20. században a tudomány és a technika fejlődését nem kísérte erkölcsi fejlődés – ezt az egyensúlytalanságot a következő évszázadban csak a szellemi tőke felértékelődése tudja kiegyensúlyozni”.

Bár a tudomány támogatását a politika gyakran elhanyagolja, valójában az ország jövőjét meghatározó, stratégiai ágazatról van szó. A prosperáló tudományos élet frissen tartja a nemzet szellemi erőforrásait, működteti az innovációs láncokat sőt, hozzájárul a nemzeti és euró-atlanti kultúrkör fennmaradásához is – fogalmazott az MTA volt elnöke.

A demográfia a fő kihvás

A tudomány és a politika előtt álló kihívások ráadásul számos ponton egyeznek: ilyen a demográfia, a népességcsökkenés és a lakosság elöregedésének megállítása. „A mai politikusok teljesítménye határozza meg, hogy 2025 fiataljai hogyan tekintenek majd a 21. század elejének vezetőire” – zárta gondolatait Vizi E. Szilveszter.

A közvélemény-kutatással, politikai elemzéssel és tanácsadással foglalkozó Nézőpont Intézet 2008-ban létrehozta a nevét viselő alapítványt, mely a hazai közélet fontos kérdéseinek megoldásában kíván konstruktív szerepet vállalni – áll az intézet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik