Belföld

Vizi E. Szilveszter: felértékelődik a szellemi tőke

admin

2008. 12. 02. 19:47

Az MTA volt elnöke szerint a 20. században a tudomány és a technika fejlődését nem kísérte erkölcsi fejlődés – ezt az egyensúlytalanságot a következő évszázadban csak a szellemi tőke felértékelődése tudja kiegyensúlyozni

A Nézőpont Intézet Alapítvány „Magyarország 2025” előadássorozatának vendége Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia előző elnöke volt, aki „a kiművelt emberfő mennyisége a nemzet igazi hatalma” címmel tartott előadást szellemi és társadalmi tőkéről, az innovációról és az arra költött támogatásról.

Stratégiai ágazat

Vizi E. Szilveszter előadásában hangsúlyozta: „a 20. században a tudomány és a technika fejlődését nem kísérte erkölcsi fejlődés – ezt az egyensúlytalanságot a következő évszázadban csak a szellemi tőke felértékelődése tudja kiegyensúlyozni”.

Bár a tudomány támogatását a politika gyakran elhanyagolja, valójában az ország jövőjét meghatározó, stratégiai ágazatról van szó. A prosperáló tudományos élet frissen tartja a nemzet szellemi erőforrásait, működteti az innovációs láncokat sőt, hozzájárul a nemzeti és euró-atlanti kultúrkör fennmaradásához is – fogalmazott az MTA volt elnöke.

A demográfia a fő kihvás

A tudomány és a politika előtt álló kihívások ráadásul számos ponton egyeznek: ilyen a demográfia, a népességcsökkenés és a lakosság elöregedésének megállítása. „A mai politikusok teljesítménye határozza meg, hogy 2025 fiataljai hogyan tekintenek majd a 21. század elejének vezetőire” – zárta gondolatait Vizi E. Szilveszter.

A közvélemény-kutatással, politikai elemzéssel és tanácsadással foglalkozó Nézőpont Intézet 2008-ban létrehozta a nevét viselő alapítványt, mely a hazai közélet fontos kérdéseinek megoldásában kíván konstruktív szerepet vállalni – áll az intézet lapunkhoz eljuttatott közleményében.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

EINDHOVEN, NETHERLANDS - OCTOBER 22:  Balazs Dsudzsak of PSV Eindhoven battles for the ball with Mathieu Valbuena of Marseille during the UEFA Champions League Group D match between PSV Eindhoven and Marseille at the Philips Stadium on October 22, 2008 in Eindhoven, Netherlands.  (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.