Belföld

Szerződés nélkül fotózta Kósát a Playboy?

A vitatott Playboy-szerződés nyilvánosságra hozatalára szólították fel szocialista politikusok kedden Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét. Az érintett Modem szerint őket nem kérdezték meg a szocialisták, de a Playboy kompenzálta őket.

Varga Zoltán és Bassel Ferenc Zsolt, az MSZP városi alelnökei sajtótájékoztatójukon emlékeztettek rá, hogy “2007 áprilisában városunk polgármestere, ‘Kósa Lajos a rettenthetetlen’ (a Playboy-interjú címe) többek között a MODEM kiállítótermeiben készített fotósorozattal hívta fel magára a bulvármédia figyelmét. A Playboyban megjelent cikk és az újságban közölt fotókon motoron pózoló Kósa Lajos azonban már akkor megosztotta mind a média, mind Debrecen közvéleményét”.

Akkori kérdésikre, hogy “Debrecen nívós kiállítócsarnokát, amely nem utolsósorban a “köz vagyona”, Kósa Lajos miért használja fel saját karrierje, politikai pályája építésére”, a városháza által kiadott nyilatkozatban úgy reagáltak: a helyszínek kiválasztását az újság kezdeményezte, mivel azok nem közterületre estek, a használatukkal kapcsolatos költségeket az újság állta.

A MODEM esetében a galéria hirdetések formájában levásárolta a bérleti költséget, vagyis a MODEM-nek a képek bevételt hoztak.

Nem volt szerződés?

Időközben – egy peres eljárás nyomán – a szocialista képviselők betekinthettek a Modem dokumentumaiba, s megállapították: sem a vitatott időszakban, sem azt követően a MODEM reklámszerződéseiben, sem a könyvelésében nem található a Playboy magazinnal vagy kiadójával, a MAP Magazine Kiadó Kereskedelmi Kft.-vel semmilyen reklám-, vagy együttműködési szerződés, sem arra utaló kompenzációs számla.

“Kósa Lajos és a városháza elektronikus és írott formában megjelentetett nyilatkozatai (amelyek egy része jelenleg is olvashatóak az interneten) több tízezer embert vezettek félre és csaptak be!” – jegyezte meg Varga Zolán.

“Kósa vonja le a tanulságokat”

Ezért felszólítják Kósa Lajost, Kovács Zoltánt, a városháza kommunikációs tanácsnokát, és Gulyás Gábort, a MODEM igazgatóját, hogy Debrecen nyilvánossága előtt tisztázzák magukat a Playboy barter-szerződés kapcsán. Ha a szerződés létezik, abban az esetben azt mutassák be, tárják a nyilvánosság elé, mutassák be a Playboy magazin azon számait, amiben láthatóak az állítólagosan “hirdetések formájában levásárolt bérleti díj”.

“Ha a vitatott Playboy-szerződést bemutatni nem tudják, úgy elvárjuk Kósa Lajostól, hogy vonja le az ügy morális tanulságait, nyilvánosan kövesse meg Debrecen lakosságát (…)” – mondta Varga Zoltán.

A MODEM szerint valótlanságokat állítanak

Gulyás Gábor, a Modem ügyvezető igazgatója szerint a szocialisták tájékoztatóján “több olyan, a Modemet érintő kijelentés látott napvilágot, amely nem felel meg a valóságnak”.
Reagálásában kifejtette: a MODEM Kht. egy szocialista politikus megkeresése után lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődő képviselők a szerződéseibe és számláiba betekinthessenek.

Az erről szóló döntés nem bírósági végzés nyomán, hanem a tulajdonos képviselőivel és jogászokkal való konzultációt követően született meg. A betekintés módjáról való egyeztetésre a képviselők egy, a társaságunk 2008. évi főkönyvi kivonatainak számai alapján készült pontos listával érkeztek – az ott felsorolt iratokat és számlákat maradéktalanul átadtuk nekik – fűzte hozzá.

Őket nem kérdezték meg

“A megbeszélésen szóvá tettem, hogy mivel a szocialista képviselők korábban több alkalommal valótlanságokat állítottak a Modemmel kapcsolatban, ezt elkerülendő bármilyen konkrét ügyben készséggel állok a rendelkezésükre. A 2007-es Playboy-interjúval kapcsolatban semmilyen kérdés, kérés nem érkezett hozzánk. Erre számos alkalom kínálkozott volna – legutóbb hétfőn délután, amikor utoljára bent járt Varga Zoltán szocialista képviselő, hogy a kollégáimtól ezúttal a látogatottságra vonatkozó adatokat kérjen” – összegezte az előzményeket Gulyás Gábor.

A konkrétan kifogásolt ügyről szólva közölte: a képviselők által a sajtótájékoztatón kifogásolt fotózás a Modem termeiben, nyitvatartási időn kívül történt. “Ezt megelőzően és ezt követően is többször előfordult, hogy lehetőséget biztosítottunk az épületben történő fotózásra. Tekintettel arra, hogy a Modemre ez nem rótt számottevő terhet, ezért egyetlen alkalommal sem kértünk senkitől anyagi ellentételezést” – hangsúlyozta a Modem vezetője.

A Playboy kompenzált

A Playboy viszont – mert fontosnak tartotta a debreceni kultúra támogatását – egy jelentős ellentételezést adott: ugyanabban a lapszámban, amelyben az interjú megjelent, képekkel illusztrált ajánlót közölt az aktuális kiállításainkról. Ennek listaára közel 400 ezer forint – amit nem kellett kifizetnünk. Amennyiben a képviselőknek valóban gondot okoz a Playboy-szám felkutatása és benne a Modem-anyag megkeresése, természetesen szívesen segítünk nekik – zárta nyilatkozatát a Modem igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik