Belföld

Orbán: gödörben vagyunk, nem alagútban

A kormány egyik héten az SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor, a másik héten meg az MDF-et, és ha ez kevés, akkor egy-egy árulót talál az ellenzék soraiból - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint európai összehasonlításban Magyarországnak van a legrosszabb kormánya, amely döntéseivel súlyosbítja a válságot.

A Fidesz elnöke szerint azért nem látszik a fény az alagút végén, mert a többi európai országgal ellentétben „mi nem alagútban vagyunk, hanem gödörben”.

A legrosszabb kormány

Mint mondta, Európában nincs még egy kormány, amely elmondhatná magáról, hogy négyéves kormányzása során minden évben alacsonyabb gazdasági növekedést produkált, mint az előző évben. Egy kérdésre válaszolva megjegyezte: a válsághoz vezető út szocialista párt- és kormányprogramokkal van kikövezve.

A pártelnök szerint a válságkezelésre adott válaszok is rosszak, a kormány döntései valójában súlyosbítják a válságot, ez a politika pedig „aknamezőre” vezeti Magyarországot. Orbán Viktor a Reformszövetség vezetőivel való találkozás után arról is beszélt, hogy a kormány egyik héten az SZDSZ-t vásárolja meg a parlamenti szavazáskor, a másik héten meg az MDF-et, és ha ez kevés, akkor egy-egy árulót talál az ellenzék, akár a Fidesz soraiból.

Reform kell

Orbán Viktor négy reformot tartott szükségesnek a munkahelyek megtartása érdekében, és jelezte, hogy ebben a Reformszövetséggel szívesen működnek együtt. A pártelnök szerint politikai-kormányzati reformra, adóreformra, valamint foglalkoztatáspolitikai és fejlesztéspolitikai reformra is szükség van.

A likviditási válságból kell kilábalni

A Fidesz elnöke minderről azt követően beszélt, hogy kedden találkozott a Reformszövetség vezetőivel.

A tárgyalás után együtt állt az újságírók elé a Reformszövetség részéről Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnöke, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Orbán Viktor.

Futó Péter az első és legfontosabb feladatnak a likviditási válságból kilábalást nevezte, és kiemelte, hogy fel kell készülni arra, hogy a gazdasági válság miatt munkahelyek szűnnek meg. Szerinte középtávon az euró bevezetése, hosszútávon pedig a gazdasági versenyképesség és az életszínvonal európai átlaghoz felzárkóztatása a cél. A MGYOSZ elnöke a Reformszövetség alapvető céljának azt nevezte, hogy már kész elképzelésekkel álljanak elő, amikor “látszik a fény az alagút végén”.

Nem a spanyolviaszt kell feltalálni

Pálinkás József, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a Reformszövetség az államigazgatás, a közigazgatás, az önkormányzatok, valamint a nyugdíjrendszer és a vállalkozásélénkítő támogatáspolitika területén javasol reformokat, és fontosnak tartja, hogy bizonyos területeken a legrövidebb időn belül induljanak el a változások.

Szerinte ezt a politika tudja elősegíteni. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem a spanyolviaszt akarják feltalálni, hanem olyan reformokat javasolnak, amelyek egyes elemei már ismertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik