Belföld

Kevesebbet költöttünk ételre

Az idén a harmadik negyedévben tovább csökkent Magyarországon az élelmiszer és háztartási vegyiáru kiskereskedelmi forgalma: a magyar piac mennyiségben 3 százalékkal esett vissza, szemben a második negyedév 1,7 százalékos csökkenésével - közölte az ACNielsen Piackutató Kft.

Magyarországon az élelmiszer és vegyiáru kiskereskedelmi forgalma értékben, nominálisan 2008 harmadik negyedévében 5,7 százalékkal csökkent, miután az első negyedévben 8,8, a másodikban 7,4 százalékkal mérséklődött.

A Nielsen felmérése szerint értékben az európai forgalom nominálisan átlag 6,6 százalékos növekedése szinte kizárólag az élelmiszer drágulásának köszönhető a harmadik negyedévben, a tavalyi hasonló időszakkal szemben.

A mennyiség negatív trendje néhány országban erősödött. A nagy európai piacok közül az Egyesült Királyság és Olaszország is bekerült a csökkenő forgalmú országok közé a harmadik negyedévben.

Összességében a Nielsen által vizsgált huszonnégy ország bolti eladása mennyiségben átlag 0,2 százalékkal csökkent ez év július-szeptemberben, a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

A Magyarországon mértnél nagyobb mennyiségi visszaesést az élelmiszer és háztartási vegyiáru kiskereskedelmi forgalmában Írországban (4,6 százalék) és Németországban (3,3 százalék) regisztráltak. Csökkent a fogyasztás Franciaországban, Dániában, Görögországban, Ausztriában, Svédországban, Olaszországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Finnországban is.

A mennyiségi eladások növekedésében Lengyelország végzett az élen, 10,4 százalékos emelkedéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik