Belföld

Januárban lehet új vezetője a fővárosi MSZP-nek

Január végére halasztotta a főváros MSZP-frakció a tisztújítását, az SZDSZ-képviselők pedig egyelőre nem választanak frakcióvezető-helyettest - tudta meg az MTI a képviselő-csoportok tagjaitól hétfőn.

A szocialista politikusok tájékoztatása szerint Steiner Pál frakcióvezető mandátuma a frakció szabályzata szerint november végén lejárt. A párt budapesti vezetése ezért szorgalmazta, hogy a múlt héten ejtsék meg a tisztújítást. A képviselő-csoport azonban további egyeztetések miatt január végére halasztotta a választást, s addig a jelenlegi frakcióvezető is a posztján marad.

Steiner Pál frakcióvezető, aki a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöki posztjára aspirál, jelezte, hogy továbbra is kész vállalni a frakcióvezetést. A posztra pályázók között szerepel Bánsághi Tamás IX. kerületi alpolgármester neve is.

Hunvald György VII. kerületi polgármester, aki korábban nem tartotta kizártnak, hogy elindul a tisztújításon, az elmúlt napok erzsébetvárosi eseményeinek tükrében esélytelenné vált. A frakcióvezetői posztra esélyes lehet Tüttő Kata is, aki a képviselő-csoportban, illetve az MSZP budapesti vezetésében is jelentős befolyással rendelkező Hagyó Miklós köréhez tartozik.

Elhalasztva

Az SZDSZ-frakcióban egyelőre lekerült a napirendről a frakcióvezető-helyettes választás. Novemberben meghiúsult a képviselői mandátumáról és a frakcióvezető-helyettesi posztról lemondott Dancs Gábor utódjának megválasztása.

A posztra erősen aspiráló Lakos Imrét nem támogatja ugyanis Demszky Gábor, mivel szerinte már túl sok tisztsége van. Lakos országgyűlési képviselő, fővárosi bizottsági elnök és tanácsnok, a XI. kerületben pedig alpolgármester. A frakciót így továbbra is egyedül irányítja John Emese, annak ellenére, hogy decemberben gyermeke születik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik