Belföld

Hamis vád a Hír TV-sek állítólagos drogügyében

Hamis vád gyanújával hallgatta ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Hír TV két újságírójának állítólagos drogügye kapcsán ismertté vált B. Miklóst hétfőn - tudatta a Fővárosi Főügyészség.

A médiában Baráth Miklósként azonosított férfi a három rendbeli hamis vád bűntette ügyében nem tett vallomást, és szabadlábon védekezhet.

A főügyészség közleménye szerint Helmeczy László ügyvéd előtt B. Miklós valótlanul azt állította, hogy a Hír TV két újságírója – Krakkó Ákos és Kisberk Szabolcs – kábítószer-fogyasztók, és 20-20 gramm kokaint akartak tőle vásárolni. E kijelentését annak tudatában tette, hogy Helmeczy László ennek az információnak a birtokában a riporterek ellen feljelentést fog tenni a rendőrségen.

Ezzel a magatartásával B. Miklós Krakkó Ákost és Kisberk Szabolcsot valótlanul kábítószerrel való visszaélés bűncselekményével vádolta meg – tartalmazza a közlemény.
A gyanúsítás másik része szerint B. Miklós később, a BRFK-n megkezdődött büntetőeljárásban valótlan tartalmú tanúvallomást tett.

Kokain

Eszerint Helmeczy László 2008 áprilisa után azzal bízta meg, hogy másfél millió forintért szerezzen 20-20 gramm kokaint, és azt rejtse el a két újságíró autójában. Ennek pedig – vallomása szerint – az lett volna a célja, hogy ezután, egy megszervezett rendőri intézkedés során a kábítószert megtalálják, és az újságírók ellen büntetőeljárás induljon.

B. Miklós ezzel a magatartásával Helmeczy László ügyvédet kábítószerrel visszaélés előkészületével vádolta meg, a nyomozó ügyészek szerint valótlanul.

Veres kampányfőnöke

Az eset kapcsán augusztus elején Baráth Miklós az MTI-nek nyilatkozva megvádolta Veres János pénzügyminiszter volt kampányfőnökét, Tóth Viktort és a Hír TV újságíróit egyaránt.

Azt mondta: Tóth kereste meg azzal, hogy valamilyen “kellemetlen” ügybe kellene keverni a tévéseket, az állítólagos drogügyletet viszont már a televízió munkatársai találták ki. Baráth Miklós akkor elmondta azt is, hogy másfél millió forintért vállalta el az ügyletben való részvételt.

Sütőpor

A rendőrök a Hír TV székháza előtt intézkedtek az újságírókkal szemben, de csak azt a sütőport találták meg, amelyet Baráth vitt a helyszínre.

Baráth Miklós korábban elmondta: azért fordult a nyilvánossághoz, mert mindenütt bűnözőként emlegetik, holott soha nem volt drogdíler, ebben az ügyben is csak tanúként hallgatták meg, és egyszer folyt ellene büntetőeljárás, önbíráskodás miatt.

Az ügy nyilvánosságra kerülése után Veres János közleményt adott ki, amelyben azt hangsúlyozta, hogy a történtekkel kapcsolatban a Hír TV-ben előadott minden állítás “bizonyíthatóan kimeríti a hamis vád és a hatóság félrevezetésének kategóriáját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik