Belföld

Eltemették a kiskunlacházi gyilkosság áldozatát

A kiskunlacházi katolikus temetőben hétfőn kísérték utolsó útjára azt a 14 éves kislányt, akit november 23-án hajnalban gyilkoltak meg a település művelődési háza közelében lévő ligetben.

A ravatalnál, a fehér koporsó körül ezernél is többen jelentek meg. A család kérésének megfelelően a szertartás a sajtó teljes nyilvánosságának kizárásával zajlott. A nagy rendőri biztosítás mellett tartott temetésen semmiféle rendzavarás nem történt.

Répás József, a Pest megyei település polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat egymillió forintot ajánlott fel a tettes nyomára vezetőjének, de eddig még senki nem jelentkezett ezért az összegért, így eleve megkérdőjelezhető a településen keringő szóbeszéd, amely szerint többen már tudni vélik ki lehet a bűncselekmény elkövetője. A rendőrség a hét közepére ígérte, hogy adatokkal szolgál a tragédiával kapcsolatban – tette hozzá.

Mással kapcsolatban

Arról is szólt, hogy félreértésen alapulhatott a pénteki tüntetésen elhangzott beszédének az “elég volt a roma erőszakból” kijelentése, mert ezt nem a gyilkossággal kapcsolatban tette, hanem ezzel általában a faluban az utóbbi hónapokban elszaporodott bűncselekményekre utalt.
“A lopások, fenyegetések legalább is részben roma elkövetőkhöz köthetők” – magyarázta.

A falu vezetése a közbiztonság megerősítésére térfigyelő kamerákat szereltetett fel a település forgalmasabb pontjain. A polgármester szeretné elérni, hogy egy 8-10 főből álló rendőrőrs létesüljön a kilencezer lakosú Kiskunlacházán. A polgárőrség hatáskörének kiszélesítését is fontosnak tartaná, szerinte ez törvényi úton lehetséges.

Nagy erőkkel

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, hogy továbbra is nagy erőkkel nyomoznak a kiskunlacházi bűncselekmény felderítésén, több értékes információval is rendelkeznek ez ügyben, ám eddig még nem vettek őrizetbe senkit. Bényi Mónika megerősítette, a nyomozás érdekében további információkat egyelőre nem ad a rendőrség.

Ajánlott videó