Belföld

Slota jogszerűen papagájozza le a turult?

Az Eperjesi Kerületi Ügyészség elutasította azt a beadványt, amelyben egy parlamenten kívüli szlovák párt alelnöke büntetőeljárás megindítását indítványozta Ján Slota ellen, gyűlölködő, magyarokat sértő és gyalázó kijelentései miatt.

Kifogásolt – októberben elhangzott – beszédében a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke a magyarokat mongoloknak, elődeiket betyároknak és gyilkosoknak, míg a turulmadarat papagájnak nevezte. Az ügyészség az elutasítás indoklásában egyebek között kifejtette: nem biztos, hogy Slota a magyarokról beszélt, s a szlovák jogrend szerint valamiféle következtetés alapján senki ellen sem indítható eljárás.

“Hasonló módon a szövegben egyszer sem fordul elő konkrétan a magyar nemzet kifejezés, csupán jelzők vannak, amelyeket a beadvány szerzői Slotának tulajdoníthatnak, feltételezést fogalmazhatnak meg, következtethetnek, de a valakinek tulajdonított gondolat büntetőjogilag nem meghatározó” – idéz az ügyészség álláspontjából a hírügynökség.

Az ügyészség szerint “igaz ugyan, hogy a nyilvánosság előtt a nyilatkozó egyén a köz érdekében nem léphet át bizonyos határokat, de kisegítheti magát bizonyos szintű túlzásokkal, sőt provokációval, más szóval kissé mértéktelen kijelentéseket tehet”. A testület szerint ez különösen igaz Ján Slotára, aki “ismert indulatos kijelentéseiről”.

A ügyészség álláspontját Ondrej Dostál, a Polgári Konzervatív Párt (KS) alelnöke szombaton bocsátotta a SITA rendelkezésére. Dostál bejelentette: beadványa elutasításával nem ért egyet, s a döntést megfellebbezi. Dostál nem érti, mi köze az ügyhöz annak, hogy Slota “ismert indulatos kijelentéseiről”, hiszen magyarellenes nyilatkozataival nyilvánvalóan a magyar nemzetet gyalázta. Az ügyészség indoklását “tendenciózusnak”, beadványa elutasítását pedig “helytelennek” minősítette.

“A megnevezett úr munkájának nincs semmiféle eredménye, s nyilván ezért szeretné felhívni magára a figyelmet a SNS jó névjegye és annak képviselői útján” – válaszolta a SITA kérdésére Jana Benková, a párt szóvivője Dostal beadványáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik