Belföld

Nem lesz „húzóneve” az MSZP-nek

Az MSZP európai parlamenti (EP) választási listáját nem Gyurcsány Ferenc pártelnök, miniszterelnök vezeti, és vélhetően igazán nagy "húzónév" sem lesz a listán.

Az EP-jelöltekre ugyanaz a határidő vonatkozik, mint a párttisztújításra, így március 10-ig kell majd jelölni párttisztségre és az uniós listára is. A listára az országos elnökség és a választmány tesz javaslatot. Az MTI információi szerint már fel sem merül, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezesse a párt EP-listáját. Vezető szocialista politikusok ezt azzal indokolták, hogy mára “nem úgy alakult a helyzet, miszerint a kormányfőnek uniós tisztséget kellene vállalnia”.

Ebben a helyzetben pedig nem célszerű a lista élére írni Gyurcsány Ferenc nevét, mert az csak indokolatlan spekulációkat indítana el – tették hozzá. Korábban felvetődött, hogy hazai “nagypolitikusként” Göncz Kinga külügyminiszter legyen az EP-listavezető, de ez is lekerült a napirendről, mert most a kormány stabilitása a legfontosabb cél, amelynek “nem tenne jót egy minisztercsere” – mondták az MTI-nek szocialista elnökségi tagok.

Közölték: ma úgy tűnik, húzónév sem lesz a szocialista EP-jelölti listán, a valóságos jelöltek közül a relatíve legerősebbet kell majd előre helyezni. Ezért elvileg elképzelhető, hogy Tabajdi Csaba lesz a listavezető, de nem az ismertsége miatt, hanem mert ő a delegációvezető – magyarázták az MSZP vezetői.

Ahogy húzónévvel sem, úgy nagy kampánnyal sem készül az MSZP az EP-választásokra – legalábbis most így nyilatkoztak a párt vezetői. Ennek magyarázataként hozzáfűzték, az uniós választásokon egész Európára jellemző, hogy sosem a kormánypártok nyernek, és az első uniós választás óta kiderült: “politikailag semmi jelentősége nincs, hogy hány képviselőnk van az EP-ben”. Egy elnökségi tag az MTI-nek úgy fogalmazott: “Becsülettel végigcsináljuk a kampányt, de inkább úgy fogjuk fel, mint egy alkalmat a megszólalására”.

A jelenlegi szocialista EP-képviselők közül a hírek szerint Kósáné Kovács Magdán kívül a többiek szívesen dupláznának – közölték szocialista vezetők. Mint mondták, felmerült az is, hogy megpályázza az európai parlamenti képviselői helyet Kökény Mihály, Baráth Etele és Szabó Zoltán is.

Az MSZP-ben még nem indult meg a hivatalos jelölési folyamat az országos tisztségekre, a tisztújító kongresszusra készülve, a jelölőbizottságnak március 10-ig kell ismertetnie a jelöltek névsorát, de a szabályok szerint még a kongresszuson is felmerülhetnek újabb nevek – mutattak rá elnökségi tagok.

Bár a jelölés valójában még meg sem indult, a szocialista vezetők várakozásai szerint nem valószínű, hogy nagy személycserék lennének az elnökségben, az igazi verseny az elnökhelyettesi, az alelnöki posztokért indulhat, ha a tisztségek számát nem változtatják meg – mondták a vezetés tagjai. Hozzátették: változott a legfontosabb cél, az egypárti kormány lényeges szempontja a stabilitás, belső kampányokra most még nem érnek rá.

Az MSZP 2009. március 21-én és 22-én tartja kétévente esedékes tisztújító kongresszusát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik