Belföld

Kóka: adójavaslatokra nemet mondunk

Kóka János hétfőn azt fogja javasolni az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának, hogy ne szavazzák meg a kormány által a jövő évre benyújtott adóterveket.

A “gyenge és sok sebből vérző költségvetés” elfogadását azért támogatta az SZDSZ frakciója, hogy ezáltal megelőzzenek egy még nagyobb krízist – közölte Kóka János. Úgy fogalmazott: “A politikában előfordul, hogy csak két rossz lehetőség között lehet választani. Ilyenkor egy párt annyit tehet, hogy igyekszik a kisebbik rosszat választani. Ez történt a költségvetés elfogadásakor az SZDSZ-szel.”

Kóka János szerint azonban felelős ellenzéki pártként a rossz adótörvényeket nem szabad megszavazniuk. A frakcióvezető azt mondta, hogy a kormány által benyújtott adócsomag szinte semmit nem tartalmaz azokból a szükséges lépésekből, amelyek előrelendíthetnék a gazdaságot. Ezek a javaslatok nem segítik a munkahelyteremtést, nem egyszerűsítenek, hanem bonyolítanak, nem enyhítenek, hanem szigorítanak – jelentette ki Kóka János.

Példaként említette: az SZDSZ számára nehezen érthető, miért van szükség az evát választó cégeknél a számlák megőrzésére, hiszen ennek az adóformának éppen az lenne a lényege, hogy ne terheljék felesleges bürokratikus intézkedésekkel a vállalkozásokat.

A frakcióvezető hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a gazdasági helyzet még mindig nagyon aggasztó, hiszen az elmúlt hetekben több mint tízezer munkahely szűnt meg és ez a szám a következő hónapokban csak tovább nő. Ilyen szituációban azoknak az országoknak van esélyük a túlélésre, amelyek versenyképesen tudnak termelni, a rossz adórendszer, a túlzott adóbürokrácia viszont csökkenti Magyarország esélyeit a régión belül – mutatott rá.

Kóka János szerint, ha meg akarjuk őrizni a hazai vállalatok versenyképességét, akkor – a térségben utolsóként – Magyarországnak is be kell szállnia az adóversenybe. A környező országok intézkedéseit említve azt mondta, hogy Csehország, Románia és Ausztria is az “adócsökkentés útját választja, de úgy tűnik, hogy a kormány ebben az esetben is szembe akar menni az európai tendenciákkal”.

A frakcióvezető kijelentette: a recesszió nem kerülhető el, tehát “vagy segítjük a vállalkozókat azzal, hogy csökkentjük a bürokratikus és az adóterheiket, vagy újabb tízezrek kerülnek az utcára”. Meglátása szerint azonban a kormány javaslatai sem a bürokratikus, sem pedig az adóterheket nem mérsékelnék.

A szabad demokraták ezért önálló adójavaslatokat készítenek, amelyek az adóreform megkezdését, a járulékfajták csökkentését, a kivételek és mentességek körének szűkítését, a vállalkozásokat és az élőmunkát terhelő közterhek mérséklését, illetve érdemi egyszerűsítéseket és összevonásokat szorgalmaznak. Kóka János véleménye szerint így középtávon el lehet jutni a Magyarország számára mára már “regionális kényszerré vált” egykulcsos adórendszerhez.

A frakcióvezető azt is elmondta, hogy a jövő héten már készen állnak majd a javaslataik, amelyeket a vállalkozói érdekképviseletek tagjaival is egyeztetnek a benyújtás előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik