Belföld

A demonstrálók átadták a petíciót a kormánynak

A közszolgálatban dolgozók életminőségét rontó, megélhetési feltételeit veszélyeztető állami-kormányzati intézkedés-tervezetek elleni petíciót adott át egy 23 fős szakszervezeti delegáció a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának.

“Elfogadhatatlan, hogy elvegyék a 13. havi illetményünket, amely nem jutalom, nem prémium, hanem a törvények rendelkezései szerint a közszolgálati bérrendszerek, a munkavállalók éves keresetének szerves része” – tartalmazza a kormánynak címzett petíció.

Az átadást negelőző, mintegy 30 szakszervezet által rendezett közszolgálati demonstráción több ezer ember vett részt a Kossuth téren.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy ma már lehetetlen, hogy újabb elbocsátások legyenek a közszférában, mert az elmúlt két évben 80 ezret meghaladó számú munkavállalót bocsátottak el, és több mint 120 ezer álláshely szűnt meg.

(fotó: Gáti András/FN)

KÉPGALÉRIA – (fotó: Gáti András/FN)

A demonstráció résztvevői határozottan tiltakoznak a közszolgálatban dolgozók életminőségét rontó, megélhetési feltételeit veszélyeztető állami-kormányzati intézkedés-tervezetek ellen. Egyebek között követelik a 13. havi illetmény, és a teljes összegű 13. havi nyugdíj intézményének fenntartását, továbbá az önhibájukon kívül kiszervezett, közszolgálati feladatokat ellátó munkavállalók számára a 13. havi bér biztosítását.

A kormány megérti

A kormány ismeri és megérti a közszférában dolgozó szakszervezetek követeléseit, amelyek közül kész minden olyat teljesíteni, amely az Országgyűlés által kedden elfogadott költségvetési keretszámok határán belül marad – közölte a kormányszóvivői iroda.

Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) fotóit a tüntetésről!

Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) fotóit a tüntetésről!

A hetek óta tartó tárgyalások következő, hétfői fordulóján a kormány javaslatot tesz az alacsony fizetésűek teljes kompenzációjára. A kormány kész további garanciákat vállalni a közalkalmazottak, köztisztviselők, fegyveres és rendvédelmi dolgozók munkahelyének megőrzése érdekében – áll a kormányszóvivői iroda közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik