Belföld

Vagyonhoz jutnak az egyetemek

Már jövőre új szabályok szerint gazdálkodhatnak vagyonukkal az egyetemek és a főiskolák, ha december végéig elfogadja a parlament azt a módosító indítványt, amit három szocialista képviselő jegyez - írta a Népszabadság.

A lap szerint a Tatai-Tóth András, Magda Sándor és Szabó Zoltán – szocialista képviselők – által jegyzett módosítás a Magyar Bálint nevéhez köthető javaslatot írná át. Garanciaelemeket építettek ebbe az állami vagyon “kimentésével, a “burkolt privatizációval” szemben.

Az új koncepciót egyhangúlag támogatta a rektori konferencia, és támogatást kapott a felsőoktatási kerekasztalnál is. Úgy tűnik, a felsőoktatásban működő szakszervezetek is rábólintanak a javaslatra. A Fidesz nevében a lapnak nyilatkozó Pokorni Zoltán szerint pedig “előremutató, az állami vagyont jobban védő” az újabb koncepció.

A tervezet legfontosabb “újítása”, hogy az intézmények a jelenleg használt állami tulajdonú vagyonuk tulajdonosaivá válnak, ám azt csak értékének 33 százalékáig terhelhetik meg.

A Magyar Nemzet szerint az említett új koncepció azt jelenti, hogy megszületett az egyezség Magyar Bálint és Hiller István között az egyetemi állami vagyon kiárusításáról. Az alku értelmében a szabad demokraták támogatják azt a szocialista módosító indítványt, amely a rektorok helyett Hiller hatáskörébe helyezi az ingatlaneladások feletti döntés jogát. Cserébe a szocialisták megszavazzák Magyar privatizációt elősegítő és az egyetemi vagyon felélését megengedő törvényjavaslatát – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik