Belföld

Lendvai Ildikó: most jön a neheze

Bár a szocialistáknak sikerül elfogadtatniuk a parlamenttel a jövő évi adó- és költségvetési törvényeket, Lendvai Ildikó szerint az MSZP nem dőlhet hátra.

„Ha sikerül december 15-én eljutni a költségvetés záró szavazásáig, ami nagyon valószínű, akkor jön a neheze: egyszerre kell védekezni a válság ellen, és megtalálni az új kitörési pontokat” – fogalmazott a szocialista politikus. A frakcióvezető szerint a kormány nem egyszerűen a hatalom kedvéért akar 2010-ig hivatalban maradni, hanem azért, mert fontos dolga van. Világválság idején nem ajándék, hanem kötelesség és felelősség a kormányzás – vélekedett.

Úgy vélte, a jelenlegi Gyurcsány-kormány első két évéhez képest a helyzet most gazdaságilag nehezebb, hiszen szűkül a mozgástér, de a válság sokakat ráébresztett a változások kényszerére: a reform már nem számít szitokszónak. „Ezt a vitát az MSZP megnyerte, persze jó nagy áron” – fűzte hozzá.

A szocialista frakcióvezető szerint az adóátrendezéssel is el lehet kezdeni reformértékű lépéseket, hatalmas nettó adóteher-csökkentést azonban nem lehet elérni. Lendvai Ildikó szerint két nagy reformlépéshez, az önkormányzati és a nyugdíjreformhoz szükség lesz a reformszövetség és mások támogatására. Az önkormányzati reformnál szerinte már az is eredmény lenne, ha legalább az öt párt asztalára olyan javaslat kerülne, amit a reformerők támogatnak.

A nyugdíjreformról szólva a frakcióvezető azt mondta: egész Európa a nyugdíjkorhatár kérdéséről beszél, csak mi fogjuk be a fülünket. A kormánypárti képviselő úgy vélte, bármilyen változáshoz két dolog kell: jó előre tervezés és méltányos fokozatosság. Meg kellene állapodni, hogy 8-10 év múlva mikor induljon a várható élettartam növekedését követő korhatárváltozás, és milyen legyen a bevezetés üteme – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik