Belföld

Draskovics még bízik a szlovák válaszban

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint nem elsősorban hivatalos levelekkel, hanem "egyenes beszéddel" kell rendezni a dunaszerdahelyi futballmeccsen történt durva rendőri fellépés nyomán kialakult vitát a két ország között.

Draskovics Tibor azt mondta: még mindig bízik abban, hogy megfelelő magyarázatot kapnak a történtekre.

A szakminiszter úgy fogalmazott, nagy örömmel fogadta, de nagy csalódással olvasta szlovák kollégája levelét. Mint mondta, örült, hogy választ kapott, ám csalódást keltőnek mondta, hogy továbbra sem kapott magyarázatot arra az alapkérdésre: “mi indokolta a szlovák rendőrség meglehetősen durva fellépését Dunaszerdahelyen?”.

Emlékeztetett arra, hogy közvetlenül a meccs után a szlovák rendőrségtől tájékoztatást kértek, és ekkor partnereik “jól megragadható videofelvételes bizonyítékokat ígértek”.

Draskovics Tibor szerint “ha ilyen ígéret elhangzott, akkor nyilván vannak ilyen videofelvételek”, és ezeket látva “a magyar közvélemény megnyugodna”. Hozzátette: ha a felvételeket nem kapják meg, akkor “marad a gyanú, hogy itt valami érthetetlen hiba történt, akkor erre pedig magyarázatot kell adni”.

Úgy fogalmazott: “ha az derülne ki, hogy akár a mérkőzés szervezői, akár a szlovák rendőrség hibázott – ami nem jó, de persze előfordul – úgy gondolom, ez is megnyugtató lenne a magyar közvélemény számára”. A bizonytalanság, az erőszakos fellépés megmagyarázhatatlan volta az, ami joggal izgat valamennyiünket – fűzte hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, válaszol-e a szlovák miniszter levelére, azt mondta: nem lesz újabb levélváltás. Közölte, abban maradtak szlovák partnerével, hogy “rövidesen sor kerül egy informális találkozóra”, ahol megpróbálják majd jobban megérteni egymás álláspontját.

Jelezte: ő maga változatlanul azt fogja kérni, hogy láthassa az “egyértelmű, megnyugtató bizonyítékokat”, és – ha volt vizsgálat Szlovákiában – akkor annak eredményét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik