Belföld

Zuschlag fitneszedzőjét is kihallgatták

A bűnpártolással gyanúsított Győrfi Ludovic kihallgatásával folytatódott csütörtökön a Zuschlag-per bizonyítási eljárása. Zuschlag János fitneszedzője és egyben barátja nem vallott terhelően az elsőrendű vádlottra.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a tárgyalás kezdetén elmondta: Marsovszky Balázs hatodrendű vádlott betegsége miatt azoknak a vádlottaknak a kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást, akik a vádhatóság szerint nem voltak tagjai a bűnszervezetnek, de egyéb bűncselekmények elkövetésével kapcsolódnak az ügyhöz.

A tizenegyedrendű vádlott, Győrfi Ludovic a nyomozati szakban nem tett vallomást, de a bíróság előtt vallott, és a szembesítést is vállalta.

Üzlettársak voltak

Győrfi Ludovic egy Romániában, Élesden bejegyzett gazdasági társaság és egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság tulajdonosa. Az utóbbiban 10 százalékos tulajdonrésszel bír Zuschlag János. A Romániában született, de 1995 óta magyar állampolgársággal is rendelkező Győrfi Ludovicot bűnpártolással vádolja a vádhatóság.

A bíróság előtt korábban felolvasott jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a Zuschlag János ellen indított nyomozati cselekmények felgyorsítása után – miután a rendőrségtől az ügyészség magához vonta 2007 elején a nyomozást – az elsőrendű vádlott úgy vélte, hogy korábbi titkárának, a perben másodrendű vádlottként szereplő Lados Istvánnak a kihallgatása nem volna „szerencsés”, mert akkor Zuschlag szavai szerint „nem tudja elsimítani” az ügyet.

Lados Romániában pihent

Győrfi Ludovic volt egyben Zuschlag János fitneszedzője is, ezért a közöttük lévő jó kapcsolat miatt segített az „idegileg maga alatt lévő” Ladosnak abban, hogy Romániában „kipihenje” magát.

Győrfi Ludovic nem ismerte el bűnösségét, és a Lados Istvánnal történt szembesítés sem vezetett eredményre. Állította: nem tudott arról, hogy Lados István ellen körözést adtak ki.
Lados István másodrendű vádlott kitartott korábbi vallomása mellett, mely szerint Győrfi Ludovic Zuschlag János kérésére bújtatta őt Romániában.

A per december 3-án folytatódik.

Zuschlagot csalással vádolják

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civilszervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik