Belföld

Tüntettek a BKV dolgozói

A BKV gazdasági helyzetének rendezéséért, a finanszírozási kérdések megoldásáért tüntettek a cég dolgozói csütörtökön Budapesten.

A mintegy százötven tüntető a V. kerületi Ferenciek terén gyülekezett, majd a Váci utcába, az új városháza épülete elé vonult, ahol a Fővárosi Közgyűlés éppen ülést tartott.
A helyszínen Nemes Gábor, a BKV szakszervezeteinek képviselőiből alakult sztrájkbizottság szóvivője azt mondta, hogy az utazóközönség védelmében, a közösségi közlekedés érdekében tüntetnek. A demonstráció célja, hogy rábírják a fővárost, fizesse ki azt a szolgáltatást, amelyet megrendelt.

Az önkormányzatot hibáztatják

Nemes Gábor hangsúlyozta: a tulajdonos fővárosi önkormányzatot terheli a felelősség azért, hogy a cég hitelállománya 80 milliárd forint fölé emelkedett, és azért is, hogy a műszaki helyzet jelentősen romlott.

A szakszervezetek petícióját Demszky Gábor főpolgármester vette át, aki azt javasolta, hogy a dokumentumot a kormánynak is juttassák el.

A demonstráción elsősorban a buszágazatot képviselő BKV-szakszervezetek vettek részt. A tüntetés békésen zajlott.
A sztrájkbizottság két héttel ezelőtt jelentette be: december 18-án félnapos munkabeszüntetést tartanak a BKV szakszervezetei, elsősorban a buszágazatot képviselők, ha december 15-ig nem teljesülnek a cég gazdasági problémáinak rendezésére vonatkozó követeléseik. Jelezték továbbá, hogy a kilátásba helyezett sztrájk előtt, november 27-én demonstráció lesz, amelynek célja, hogy rábírják a fővárost a BKV rossz gazdasági helyzetének rendezésére.

A szakszervezetek azt kérik, hogy az állam növelje a normatív támogatást, a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros pedig vállalja át a BKV 80 milliárd forintos tartozásából keletkezett kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését.

Demszky Gábor főpolgármester kedden egy sajtótájékoztatón jelezte, reményeik szerint a parlament a költségvetési módosító indítványok között megszavazza azt is, amely plusztámogatáshoz juttatja a BKV-t.

Nem ad az állam több pénzt

Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője viszont szintén kedden azt közölte, hogy nem kap többlettámogatást a BKV az államtól. Úgy fogalmazott: a kormány álláspontja szerint a céget a BKV tulajdonosának, a fővárosi önkormányzatnak kell finanszíroznia.

“Többlettámogatásban nem gondolkodunk” – tette hozzá.
Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője erre reagálva úgy nyilatkozott: ha a cég nem kap plusztámogatást az államtól, csődbe juthat. Hangsúlyozta, hogy ha nem lesz állami többlettámogatás, kénytelenek lesznek megtartani a december 18-ára meghirdetett munkabeszüntetést. Ugyanakkor hozzátette: nem hivatalosan úgy tudják, a vállalat megkapja a pluszforrást.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az alapvető megoldások, egyezségek már körvonalazódtak azokon a tárgyalásokon, amelyek nyár óta folynak a kormány és a fővárosi önkormányzat között a BKV többletfinanszírozásáról.

“Összetett megoldásról tárgyalunk. A megoldás által érintett összes forrás – amely 40 milliárd forint körül van – belső szerkezete még nincsen tisztázva. További egyeztetéseket kell folytatni a témában” – tette hozzá a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik