Belföld

Sólyom több időt kér

Sólyom László visszaküldte megfontolásra a parlamentnek az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló 2003. évi CXXX. törvény és a hozzá kapcsolódó más törvények módosításáról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KeH).

A köztársasági elnök azzal indokolta döntését az országgyűlésnek szerdán írt levelében, hogy nem ért egyet a november 10-én meghozott törvény hatályba lépésének időpontjával, mert nem állt az államfő rendelkezésére az a határidő, amelyet az Alkotmány a kihirdetés megfontolására biztosít.

A KeH honlapján található – Szili Katalin házelnöknek címzett – levél szerint a törvény a hatálybalépés időpontjaként 2008. november 24-ét jelöli meg. Az Alkotmány a köztársasági elnök számára a törvények kihirdetésére tizenöt napos, – sürgősség kérése esetén – ötnapos határidőt szab meg. Szili Katalin a parlament által megszavazott törvényt november 11-én küldte meg kihirdetésre az államfőnek, sürgősség kérése nélkül.

Sólyom László a levélben felhívta a figyelmet arra, hogy a most kifogásolt jelenség nem egyedi jellegű – írta a KeH stratégiai és kommunikációs főosztálya.

A november 10-én megszavazott módosítás egyik rendelkezése szerint a Magyarországon elfogott személyt őrizetbe kell venni és a Fővárosi Bíróság elé kell állítani, ha vele szemben európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, illetve ha ellene más tagállam nemzetközi körözést bocsátott ki. Ez az őrizet – a törvény alapján – hetvenkét óráig tarthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik