Belföld

Nemzetközi titkosszolgálati konferencia lesz Budapesten

Nemzetközi titkosszolgálati konferenciát rendeznek 2009 elején Budapesten. A konferencián szeretnék bemutatni a legjobb külföldi példákat, tapasztalatokat, ezért meghívnak cseh, német és svájci szakembereket is.

Ez lesz az első ilyen jellegű tanácskozás Magyarországon, amelynek célja hogy a társadalom képet kapjon és beszéljen a titkosszolgálatok feladatairól, szerepéről, a rájuk vonatkozó demokratikus jogszabályokról és a szolgálatok ellenőrzéséről – mondta Pintér István, a szervező Geopolitikai Közhasznú Alapítvány vezetője.

A konferencia fővédnöke, Gálszécsy András, a titkosszolgálatokat 1990 és 1992 között felügyelő tárca nélküli miniszter arról beszélt, hogy „egy demokráciában a titkosszolgálatoknak is van demokráciájuk”. Ez azt jelenti, hogy ezek a szervezetek a törvényeknek megfelelően működnek, a demokratikusan megválasztott parlament illetékes bizottsága felügyeli tevékenységüket, a demokratikusan megválasztott kormány javasolja, illetve nevezi ki vezetőjüket és a rájuk vonatkozó törvényeket a parlament hozza – mondta a volt miniszter.

Kutatói ösztöndíjat hirdetnek „a magyar titkosszolgálatok kontrollja a rendszerváltás után” címmel. Az ösztöndíjat három ember nyerheti el 1200 eurónak megfelelő forintösszegben. A cél az, hogy a titkosszolgálatok tevékenységével, a tevékenységük feletti kontrollal minél szélesebb körben megismerkedhessen a társadalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik