Belföld

Tippek a karácsonyi zsebesek ellen

A zseblopások harmadát a karácsonyi bevásárlás időszakában követik el, ezért ilyenkor mindenki fokozottan ügyeljen értékeire - mondta Bencze Gyula őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési és áldozatvédelmi osztályának főmunkatársa.

Az őrnagy közölte: az idén október végéig több mint 5 ezer zseblopás jutott a rendőrség tudomására, ezeknek azonban csak 3-4 százalékát tudják felderíteni, és általában csak akkor, ha tetten érik a zsebtolvajt.

Az elkövetők kihasználják, ha valaki felelőtlen. Biztonságot adnak a belső zsebek, a cipzáras és esetleg csattal is ellátott táskák. A zseblopásokat általában utcán, közösségi közlekedési eszközön, bevásárlóközpontban, piacon követik el, kihasználva a zsúfoltságot – mondta.

Csapatmunka?

A zsebtolvajok általában 3-4 fős csoportban dolgoznak: egyikük eltereli a sértett figyelmét, egy másik elemeli az értéket a táskából, a harmadik azt lesi, figyeli-e őket valaki, a társaság negyedik tagja pedig eloson a megszerzett értékkel.

Bencze Gyula hozzátette: amint zsúfolt helyre érünk, lehetőség szerint a táskát fogjuk magunk elé, mivel a zsebtolvajok általában az áldozatok mellett vagy mögött “dolgoznak”. A leginkább veszélyeztetett érték a mobiltelefon, valamint a pénztárca, amelyben gyakran vannak nehezen pótolható iratok is.

Célszerű a lakáskulcsot és a gépkocsi papírjait az iratoktól elkülöníteni, a készpénzt kisebb címletekben több helyre rakni, és nem ugyanott tartani a bankkártyát és a PIN-kódot.

Típuslopások

A rendőrség munkatársai bemutattak hat tipikus elkövetési módot. Tipikus helyzet, amikor a zsebtolvaj könnyedén kiemeli a sétáló pár mögé csúszott, nyitott táskából a tárcát. Gyakori az is, hogy a zsebtolvaj cinkosa szándékosan nekimegy az előzőleg kifigyelt személynek, és amíg bocsánatot kér, társa elemeli a sértett farzsebéből a pénztárcát.

Ennek egy változata, amikor útbaigazítást kérnek a sértettől, és ezalatt emelik el a pénzét.

Újabban gyakori, hogy étteremben, a székeken elhelyezett kabátokból, táskákból lopnak: a zsebtolvaj egy közeli asztalhoz ül le, székével egyre közelebb csúszik, úgy tesz, mintha keresne valamit a saját kabátjában, ezalatt pedig elemeli az értéket a kiszemelt táskából, kabátból.

Bevásárlóközpontokban előfordul, hogy a laptopot használó kap egy telefonhívást, s a beszélgetés idejére a számítógépet óvatlanul maga mellé teszi. A tolvaj leül a sértett mellé, ráborítja a kabátját a gépre, majd a kabáthoz hozzáfogott laptoppal távozik. Olykor a mozgólépcsőn emelik el a sértett táskájából az értéket.

Jótanácsok lopás esetére

A rendőrség azt kéri: ha valaki zsebtolvajok áldozatává válik, próbáljon meg minden részletet megfigyelni a személyleíráshoz, a feljelentést a bűncselekmény helye szerinti rendőrkapitányságon tegye meg, az ellopott bankkártyát azonnal tiltsa le, és ha a kulcsokat és az iratokat lopták el, cseréljék le a zárat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik