Belföld

TÁRKI: Budapesten egálban a két nagy párt

A Fidesz továbbra is jelentősen vezet az MSZP előtt, de az elmúlt egy évben most mérték a két párt támogatottsága közötti legkisebb különbséget - derül ki a TÁRKI által készített novemberi közvélemény-kutatásból.

A TÁRKI választáskutatási programja keretében, a felnőtt lakosság körében végzett novemberi vizsgálat szerint a Magyar Szocialista Párt támogatottságában kismértékű viszonylagos növekedés, míg a Fideszében csökkenés tapasztalható – olvasható a közleményben.

Mint írták, az ezer fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében novemberben 31, októberben 33, míg szeptemberben 35 százalék volt. A kormánypárt támogatottsága a teljes lakosság körében ebben a hónapban 19 százalékos, szemben az októberi 16 és a szeptemberi 14 százalékos támogatottsággal.

22 százalékpont

A pártválasztók körében a Fidesz 20 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztók körében 22 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a szocialista párt támogatottsága jelenleg 32 százalékon áll, míg a Fideszé ebben a hónapban 54 százalék.

Novemberben az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 3 százalékos, a pártválasztók között pedig 6 százalék volt. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3 százalék, a pártválasztók körében 4 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 5 százalékos, az MDF pedig 4 százalékos táborral rendelkezik a felmérés szerint.

Budapesten erőteljesen

“Az általunk vizsgált mindegyik társadalmi csoport körében csökkent a két nagy párt közötti különbség, legerőteljesebben a Budapesten élők körében, ahol a Fidesz és az MSZP támogatottságának aránya megegyezik (28-28 százalék)” – tartalmazza a TÁRKI közleménye. Hozzátették: az SZDSZ támogatottsága erőteljesen nőtt a felsőfokú végzettségűek körében az elmúlt hónapokhoz képest.

A felmérés szerint egy most vasárnapi választáson a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne részt biztosan.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.