Belföld

Nem szavazhatunk külföldön 2010-ben?

A Politcal Capital Institute nyílt levéllel fordult az országgyűlési képviselőkhöz annak érdekében, hogy elejét vegye annak, hogy megszűnjön a külképviseleti szavazás lehetősége.

“Ha a parlament nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének, és elodázza a külképviseleti szavazás korszerű szabályozásának megalkotását, 2010-ben nem lesz mód a külföldön szavazásra. Ezzel 2004 óta meglévő jogukat veszíthetik el a magyar állampolgárok” – emeli ki a Political Capital Institute lapunkhoz eljuttatott közleménye.

A választási eljárásról szóló törvény egyik bekezdése ugyanis 2009. december 31-ével hatályon kívül helyezi a külföldön történő szavazásra vonatkozó rendelkezéseket, minek következtében a külképviseleti szavazás egész intézménye veszélybe kerül.

Mivel az Alkotmánybíróság egy idén áprilisi határozatában 2008. december 31-ig adott időt az Országgyűlésnek, hogy alkossa meg az új szabályozást, és minél szélesebb körben segítse elő a választójog gyakorlásának lehetőségét, nagy valószínűséggel már elkerülhetetlen az újabb mulasztásos alkotmánysértéses állapot előidézése. Ennek feloldása viszont nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a magyar választók továbbra is élhessenek szavazati jogukkal külföldön – írják a közleményben.

Hozzáteszik: ha a parlament nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének, és elodázza a külképviseleti szavazás korszerű szabályozásának megalkotását, 2010-ben nem lesz mód a külföldön szavazásra. Ezzel 2004 óta meglévő jogukat veszíthetik el a magyar állampolgárok.

“A jelenleg érvényes szabályozás 2009. december 31-én hatályát veszti, ezért új és korszerű jogszabályi környezetre van szükség. Nincs mód a jelenleg érvényben lévő jogszabály hatályának meghosszabbítására, hiszen az Alkotmánybíróság kimondta: alkotmányellenes helyzet keletkezett azzal, hogy nem biztosított azon állampolgárok szavazati joga, akik a meghatározott külképviseleti szavazás napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján pedig külföldön tartózkodnak” – hangsúlyozzák a Political Capital szakértői.

Véleményük szerint ez a megkötés elkerülhetetlenné teszi egy a jelenleginél korszerűbb szabályozás megalkotását, ami számtalan részletkérdést felvet, megoldása hosszadalmas szakmai és politikai egyeztetést igényel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik