Belföld

Konfliktuskezelő irodát nyitottak a romák

Összefogtak a roma szervezetek Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és az elmúlt időszak történései miatt úgynevezett konfliktuskezelő és konfliktusmegelőző irodát nyitottak Miskolcon - mondta a Roma Polgárjogi Mozgalom megyei szervezetének elnöke.

Az iroda a törvényszegő cigányok ellen is fellép – hangsúlyozta szerdán Dancs Mihály, hozzátéve: a romákkal szemben megrendült a közbizalom, ezért “helyén kell kezelni” és meg kell előzni a romák és nem romák, a romák és romák, a romák és a hatóság közötti konfliktusokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye valamennyi roma szervezete – pártállástól, pártszimpátiától függetlenül – egyetért abban, hogy megoldást kell keresni arra, hogy ne alakuljanak ki helyi konfliktusok, illetve ha mégis kialakultak, ne mérgesedjenek el. A most létrehozott iroda úgynevezett mediátori, közvetítői szerepre vállalkozik – hangoztatta a roma vezető.

Dancs Mihály emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél-két év borsodi történései – az olaszliszaki gyilkosság és a nagycsécsi roma család elleni támadás – felszították a romák elleni előítéletet.

Ezért is hozta létre valamennyi jelentős borsodi romaszervezet az irodát – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik