Belföld

Gyurcsány: 2010-ig marad a kormány

Gyurcsány Ferenc a keddi szavazást követően azt mondta: bebizonyosodott az MSZP cselekvőképessége, és az, hogy a kormány 2010-ig a helyén marad. Társadalmi támogatást szeretne szerezni ahhoz, hogy az elkövetkező másfél évben kormányzati ciklusokon átnyúló reformokat hajtson végre.

Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivői tájékoztatón kifejtette: az adótörvények megszavazása véget vetett annak a belpolitikai csatározásnak, ami 2006 óta tart. „A világválság nem fogja kímélni Magyarországot sem, és nem fog válogatni bal- és jobboldali emberek, cégek között sem, ez közös ügy” – fogalmazott a miniszterelnök. „Ha ebben Magyarország sikeres akar lenni, akkor az energiákat nem lehet arra fordítani, hogy az ország egyik fele a másik felét akarja legyőzni. Nem az ellenzék az ellenfelem, hanem a bizonytalanság” – mondta.

Azért is értelmét veszti a politikai háborúskodás Gyurcsány szerint, mert a december 15-i végső döntéssel világos lesz, hogy ez a kormány 2010-ig tenni fogja a dolgát, az ezután hivatalba lépő kormánynak pedig reformokat kell örökül hagyni. „Nincs elvesztegetni való idő”.

„A keddi és a december 15-i szavazással lezárul egy átmeneti korszak, ami a koalíció felbomlásával kezdődött. Ennek az időszaknak a fő kérdése az volt: cselekvőképes-e önállóan is az MSZP. A tegnapi szavazás azt a választ adta, hogy igen. A cselekvőképességet arra kell használni, hogy az ország legyőzze saját kétségeit, félelmeit, a bizonytalanságot, és vissza kell térni a változások és reformok politikájához” – foglalta össze a teendőket a miniszterelnök.

Társadalmi támogatással akar kormányozni

Mint mondta, számára a fő tanulság az, hogy a reformpolitikának alapvetően társadalmi politikának kell lennie. „A reformok akkor sikeresek, ha először elérjük a társadalom támogatását, és ennek birtokában döntünk a kormányban vagy a törvényhozásban. A társadalmi akaratot kell politikai döntésbe fordítani” – mondta. Hozzátette: 2006-ban az ország többsége nem volt felkészülve a változásokra, ma azonban tudják az emberek, hogy korszakos változás előtt áll a világ. És sokkal inkább partnerek, hogy nézzünk szembe a dolgokkal, és változtassunk.

„A következő hetekben azt fogom keresni, hogy hogyan lehet megteremteni a változásokhoz szükséges aktív társadalmi többséget” – hangsúlyozta a miniszterelnök. Ő azokat az országokat látja sikeresnek, ahol kormányzati ciklusokon átívelően konszenzus jön létre a követendő magatartásokat illetően.

Megmutatkozott a cselekvőképeség

„Én arra kívánom felhasználni azt a cselekvőképes többséget, ami tegnap megmutatkozott, hogy Magyarországot változásokra ösztökéljem. Ehhez keresek szövetségeseket, ezt a politikát szeretném sikerre vinni, függetlenül attól, hogy rövid távon milyen hatása van ennek az én személyes népszerűségemre vagy a párt népszerűségére” – mondta Gyurcsány. Hozzátette: a választók értik, hogy nagyon más ez a helyzet, mint ami az elmúlt években volt.

Mint fogalmazott, ma üres szociális ígéretekkel nem lehet választói támogatást szerezni. „Azt mondani az embereknek, hogy nincs szükség változtatásra, az nem hiteles”. Szerinte politikailag is az kifizetődő, ha valaki fel meri vállalni a változtatások sorát. „E szerint fogok eljárni” – zárta beszédét a kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik