Belföld

Nem kap többlettámogatást a BKV

Nem kap többlettámogatást a BKV az államtól - közölte a Pénzügyminisztérium szóvivője arra a keddi hírre reagálva, hogy pluszpénzekhez juthat a fővárosi közlekedési vállalat.

A Hírszerző internetes újság azt írta, hogy a vállalat még az idén 5-10 milliárd forintot többlettámogatást kaphat, jövőre pedig plusz 20-30 milliárd forinttal egészíthetik ki a társaság állami juttatását. Demszky Gábor főpolgármester egy más témában tartott sajtótájékoztatón arra utalt, hogy a főváros reményei szerint a parlament a költségvetési módosító indítványok között megszavazza azt is, amely plusztámogatáshoz juttatja a BKV-t.

Az állam nem nyújt többlettámogatást a főváros közlekedési vállalatának – közölte a Pénzügyminisztérium szóvivője. Pichler Ferenc hozzátette: a kormány álláspontja szerint a céget a BKV tulajdonosának, a Fővárosi Önkormányzatnak kell finanszíroznia. “Többlettámogatásban nem gondolkodunk” – fogalmazott a szóvivő. Az állam évente árkiegészítés címén 17 milliárd forintot, normatív támogatásként további 32 milliárd forintot ad a BKV-nak. A Fővárosi Önkormányzat – tőkepótlás címén – 10 milliárddal támogatja a vállalatot.

A cégnek mintegy 42 milliárd forint bevétele származik az eladott jegyekből és bérletekből, viszont a támogatások és a bevételek összege nem éri el a hozzávetőleg 120 milliárd forintos éves működési költséget. A BKV – zömében buszos – szakszervezetei azt ígérték, hogy december 18-án félnapos sztrájkot tartanak, ha nem teljesülnek követeléseik. Többek között azt akarják, hogy az állam növelje a normatív támogatást, és a finanszírozás átalakításával teremtse meg a cég stabil működését, a főváros pedig vállalja át a közlekedési vállalat 80 milliárd forintos tartozásából keletkezett kamatterheket, vagy ennek megfelelő támogatással segítse a cég működését.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta, hogy ha a cég nem kap plusztámogatást az államtól, csődbe juthat.
Szerinte a járművek rossz állapota miatt a cég műszakilag hamarabb összeomolhat, mint anyagilag.

A szóvivő hangsúlyozta, ha nem lesz állami többlettámogatás, kénytelenek lesznek megtartani a december 18-ra meghirdetett munkabeszüntetést. Ugyanakkor hozzátette: nem hivatalosan úgy tudják, a vállalat megkapja a pluszforrást.

Ajánlott videó