Belföld

Elmarad az év eleji gázáremelés?

Jelen állás szerint nem kell a gáz árát emelni, néhány napon belül meglesz a végleges döntés - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Blikk című napilapnak adott, kedden megjelent interjúban.

A kormányfő szerint az SZDSZ okosan és felelősen, az ország érdeke szerint döntött, amikor beállt a költségvetés elfogadása mögé. Mint mondta, együttműködés volt és lesz is a két párt között, de nem hinné, hogy 2010-ig új koalíció jöhet létre.

Arra a kérdésre, mit takar az, amit a gazdasági csúcson mondott, hogy második reformhullámot szeretne indítani, azt válaszolta: az a kérdés először, hogy mihez lehet kérni a társadalmi támogatást. Számára azonban karácsonyig az adótörvények és a költségvetés a legfontosabbak. A tavasznak viszont valóban az a kérdése, hogy felépíthető-e egy társadalmi koalíció egy második reformhullám érdekében.

A kormányfő szerint nem kell túl sok önkormányzati hivatal, ám, hogy meddig lehet ezen az úton elmenni, azt nem tudni. A Fidesz ül ma az önkormányzatok többségében. A kétharmados törvény rajtuk múlik majd – jegyezte meg.

A szlovák-magyar ügyek rendezéséről szólva azt mondta, hogy két fontos sikert értünk el. A tankönyvekben a magyar helységnevek használatát elfogadta a szlovák kormány. Ráadásul ezt a döntést Ján Slotával (radikális szlovák pártvezér) mondatták ki. Ugyanakkor – mint mondta – a fejlemények értékelésével várjuk meg, amíg Robert Fico miniszterelnök válaszol a levelére.

A szélsőségesek elleni fellépés kapcsán Gyurcsány Ferenc szerint nem önmagában a külföldre menetelük az, amit meg kell akadályozni, hanem azt, hogy fasisztoid szerveződések legálisan vagy legálisnak látszó módon működhessenek Magyarországon.

Draskovics Tibor igazságügy-miniszternek a kormányfő szerint az a dolga, hogy készítsen jelentést a kormánynak, amelyben leírja, mi a mai jogi helyzet, értékelje, hogy hol lát hiányosságokat akár a jogalkalmazásban, akár a jogalkotásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik