Belföld

Antikorrupciós csomaggal fognák meg az elitet

Tizenkét pontos korrupcióellenes csomagot készített a Schiffer András fémjelezte „Lehet más a politika!" (LMP) társadalmi kezdeményezés. A csomag összeállítói szerint a politikát átjáró korrupció egyszerre rombolja a közintézményekbe vetett bizalmat, nehezíti az állampolgári részvételt a demokratikus döntéshozatalban és akadályozza az ország gazdasági fejlődését.

„A közélet megtisztításához egyszerre több fronton kell egymással összefüggő intézkedéseket érvényesíteni” – mondta Schiffer András, aki hozzátette, hogy a korrupció ellen nincs csodafegyver, de az LMP – szemben a kormányzati koncepcióval – az átláthatóságot tekinti a tiszta közélet legfontosabb garanciájának.

A szervezet radikálisan tágítaná a közpénzekkel gazdálkodó, illetve közhatalmi funkciót betöltők tevékenységét terhelő információ közzétételi kötelezettségének körét, biztosítani akarja a közpénzek felett rendelkező személyek üzleti kapcsolatrendszerének, valamint a közbeszerzési és közvagyon-értékesítési eljárások teljes nyilvánosságát.

A mutyi vége

Emellett komoly büntetéssel sújtanák azokat, akik közzétételi kötelezettségeiknek nem tesznek eleget, és kezdeményezik, hogy a jövőben az önkormányzati képviselő-testületek ne rendelhessenek el zárt ülést üzleti érdekekre hivatkozva. Korlátok közé szorítanák az állami és helyi önkormányzati tulajdonban álló cégek hirdetési politikáját is.

Az intézkedési csomag egyebek mellett megszüntetné a jobbára pártkatonákkal feltöltött testületi vezetést a köztulajdonban álló cégeknél, ugyanakkor erősítené a felügyelő bizottságok szakmai nívóját és függetlenségét – áll az LMP közleményében.

Lobbi a lobbi ellen

Visszaszorítanák az úgynevezett miniszteri keretekből történő kifizetéseket és csökkentenék az uniós források felhasználásánál az egyedi döntéseken nyugvó, kiemelt projektek túlsúlyát. Egyúttal száműznék a gazdasági lobbitevékenységet a hatósági eljárásokból, és szigorú összeférhetetlenségi szabályokat állapítanának meg a közhatalmi döntéseket befolyásoló „külsősökkel” szemben.

Az antikorrupciós csomag készítői úgy vélik, ma az állampolgárok nem azért nem tesznek bejelentést korrupciógyanús ügyekről, mert nem kapnak érte díjazást; hanem mert félnek, illetve nem bíznak a vizsgálatok sikerében. „Az állampolgári bizalom helyreállításához az is szükséges azonban, hogy Magyarország ne maradjon következmények nélküli ország. Ezért kezdeményezzük, hogy a kormányzat évente „fehér könyvben” tárja fel a megelőző időszakban nyilvánosságra került, a közhatalomba vetett bizalmat rongáló korrupciógyanús ügyek hátterét” – jegyezte meg a szervezet képviselője.

12 pont a tisztaságért

1. Közjogi beavatkozások
2. Párt- és kampányfinanszírozás rendezése
3. A klientúrarendszer visszaszorítása
4. Átláthatóság
5. A korrupcióellenes küzdelemre felkészült jogalkalmazók
6. A közbeszerzési szabályok javítása
7. Szakmai és közszolgálati etikai kódexek
8. Összeférhetetlenség
9. Büntetőjogi változtatások, és a bejelentő védelme
10. Lobbitörvény helyett új jogalkotási törvényt!
11. Személytelenítési revízió a jogrendszerben
12. A következménynélküliség felszámolása

Ajánlott videó

Olvasói sztorik