Belföld

Az Ab előtt a parkolási perek

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn kezd el foglalkozni azzal a jogszabálymódosítással, amely kimondja: a parkolási díjtartozások miatt indult bírósági eljárásokban egy éven túl meg kell szüntetni a pereket.

Az Országgyűlés június 9-én fogadta el azokat a törvénymódosításokat, amelyek alapján június 19-étől az egy éven túli parkolási díj meg nem fizetéseit a bíróságok nem tárgyalhatják, a folyamatban lévő pereket pedig megszüntetik.

Az elmúlt hónapokban mintegy kétszázötven indítvány érkezett az Alkotmánybírósághoz bíróságoktól, ügyvédektől, magánszemélyektől, valamint parkolási cégektől. A legtöbb indítvány a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól érkezett a bírákhoz, volt olyan bírónő, aki egymaga 67 ügyet függesztett fel a törvénymódosítás miatt. Az Ab szerint június óta már több száz peres eljárást függesztettek fel a budapesti székhelyű bíróságokon kívül többek között a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon, a Debreceni Városi Bíróságon és a Budaörsi Bíróságon is.

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény alapján a bíró – a bírósági eljárás felfüggesztése mellett – az Ab eljárását kezdeményezi, ha az előtte folyamatban levő ügy elbírálása során olyan jogszabályt vagy állami irányítás egyéb jogi eszközét kell alkalmazni, amelynek alkotmányellenességét észleli. Az érintett peres ügyekben eljáró bírák szerint a rendelkezés visszamenőleges hatályú, vagyis a jogszabály kihirdetése előtti időkre való alkalmazása aggályokat vet fel.

Az 51 parkolócéget, köztük a legnagyobb önkormányzati cégeket tömörítő Magyar Parkolási Szövetség (Hungaropark) ugyancsak a testülethez fordult a jogszabálymódosítás miatt. Tóth József, a szervezet elnöke szerint országosan több milliárd forintos kára származna a parkolócégeknek és az önkormányzatoknak abból, ha továbbra is hatályban maradna a módosított jogszabály.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.