Belföld

A politika nem hat a szlovák-magyar kereskedelemre

Nagyon súlyos helyzetnek számítana, ha a politikai viszonyok begyűrűznének a kétoldalú gazdasági kapcsolatokba - idézi a Napi Gazdaság a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara szóvivőjét.

A kamara nem is látja jelét annak, hogy romlanának a viszonyok, sőt ennek ellenkezőjét tapasztalják – mondta Gejza Pinter a lap pénteki számában.

A lap a magyar és a szlovák statisztikai hivatal adatait is idézi a kétoldalú kereskedelemről, amelyek ugyancsak arról tanúskodnak, hogy rohamosan fejlődnek a kapcsolatok. Az idén az első nyolc hónapban a magyar adatok szerint 23,7 százalékkal nőtt a behozatal Szlovákiából és 22.4 százalékkal az oda irányuló kivitel. A kivitel értéke 2.133,5 millió euró, a behozatalé 1674,5 millió euró volt.

A szlovák adatok is hasonló nagyságrendű kereskedelmi forgalmat mutatnak, de ellenkező előjellel. A szlovák statisztikai hivatal szerint az onnan Magyarországra irányuló szállítások értéke 441 millió euróval meghaladja a Magyarországról származó behozatalét. A lap az eltérés magyarázataként hozzáfűzi, hogy évközben a statisztikákat csak a cégek bevallásaiból állítják össze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik