Belföld

Meghosszabbítanák a Paksi Atomerőmű élettartamát

A Paksi Atomerőmű Zrt. beadta az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) az engedélykérelmet a négy blokk üzemidő-hosszabbításának programjáról - tájékoztatta Mittler István, az erőműtársaság szóvivője az MTI-t csütörtökön.

A várakozások szerint az OAH 2009 közepéig dönt az engedély megadásáról. A négy, egyenként 500 megawatt teljesítményű blokk 30 éves üzemideje 2012 és 2017 között jár le. Az üzemidő meghosszabbításának programját a paksi szakemberek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és az OAH szakértőinek részvételével dolgozták ki.
A program meghatározza azokat a feladatokat, amiket teljesíteni kell az üzemidő 20 évvel történő meghosszabbításához – magyarázta Mittler István.

A Paksi Atomerőmű egyes blokkja az üzemidő meghosszabbítása után 2012 helyett 2032-ig, a negyedik pedig 2017 helyett 2037-ig üzemelne. A négy blokk közül az utolsó teljesítményének növelése 2009-ben befejeződik, és ezzel a blokkok teljesítménye 108 százalékra, egyenként 500 megawattra emelkedik. A szakemberek sürgetik a politikai döntést újabb atomerőművi blokk építéséről is.

Kovács József, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója korábban egy konferencián azt mondta: a magyar villamosenergia-rendszernek 2020-ig ezer megawatt, 2025-ig pedig további ezer megawatt atomerőműi kapacitásra lenne szüksége. Egy 1.000 megawatt kapacitású blokk beruházási költsége a jelenlegi árakon mintegy 3,5 milliárd euró. A mielőbbi döntés azért is fontos – mondják a szakértők -, mert a berendezések piaca egyre inkább keresletivé válik, ami növeli az árakat, így a beruházás költségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik