Belföld

Korózs összefogna az ordas eszmék ellen

Az egész magyar társadalom összefogására szükség van az egyre terjedő szélsőséges, ordas eszmék ellen - hangsúlyozta a szociális és munkaügyi tárca államtitkára pénteken a Heves megyei Poroszlón megtartott roma napon.

Mindenkinek fel kell emelnie a szavát, amikor sörétes puskával vadásznak, vagy Molotov-koktélokat dobálnak védtelen emberekre, függetlenül attól, hogy romák vagy nem romák – figyelmeztetett Korózs Lajos.

Éppen ezért “tükörbe kell néznie a magyar társadalomnak”, és az elesettek pártjára kell állni annak érdekében, hogy élhető legyen ez az ország a következő évtizedekben – tette hozzá a politikus.

Korózs Lajos a továbbiakban úgy vélekedett, hogy egységes európai roma stratégia kidolgozására volna szükség, annál is inkább, mert Románia és Bulgária 2007-es csatlakozásával 40 százalékkal növekedett az Európai Unió roma népessége.
Ugyancsak ezt tartaná szükségesnek a visegrádi együttműködés keretében is, hiszen mind a négy érintett ország hasonló gondokkal küzd.

Nem terelné korbáccsal dolgozni a romákat

Arról is szólt, hogy a munkaügyi tárca államtitkáraként soha nem fog egyetérteni az olyan javaslatokkal, hogy a munkavégzés a rendszeres szociális segély folyósításának feltételévé váljon. A munkáért ugyanis munkabér jár – mondta.

A magyar társadalom problémái nem attól oldódnak meg, ha “korbáccsal terelik a romákat a munkaerőpiacra” – fogalmazott a politikus.

Szerinte az államnak olyan feltételeket kell teremtenie, hogy a hátrányos helyzetű településeken is megérje munkahelyeket létrehoznia a befektetőknek – mondta Korózs Lajos.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke arról szólt: a cigányságot korábban jellemző összefogás, a cigányságon belüli szolidaritás megszűnése, illetve a magyar társadalmat jellemző politikai harc vezetett oda, hogy rágyújtják a cigányokra a házaikat és lelövik őket, s hogy a cigányság elsődleges célpontjává vált a náci eszméknek.

Már nem egy nagy család

Megfogalmazása szerint a cigányság az elmúlt évtizedekben “egy nagy családként” viselkedett, ami a rendszerváltást követően megváltozott. Vagyis gyengévé vált a cigányság, mert nem tud közösségként élni, holott a nyílt rasszizmusnak csak összefogással lehet gátat szabni – fűzte hozzá.

A továbbiakban úgy vélekedett, hogy a radikális jobboldal térnyerése annak köszönhető, hogy vannak anyagi támogatóik. Azaz – mint mondta – szerinte valaki fizeti őket azért, hogy cigányokra lőjenek, s hogy felgyújtsák a cigányok otthonait.
“Ha a robbantgatások, a gyújtogatások nem csitulnak, két választása van a cigányságnak: vagy újra összefognak, vagy elmennek ebből az országból, hiszen ha a nácik erőre kapnak, a gyermekeknek nincs jövőjük” – szögezte le, ennek kapcsán mindenkit felszólítva arra: gondolkodjon el, kiket támogat a közelgő EP-választásokon.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.