Belföld

Keveri a kormány a kártyát áfaügyben

A kormány támogatotti listáján van a két százalékpontos áfaemelés, de a kormány mégsem támogatja. A FigyelőNet által megkérdezett politológusok nem tudták értelmezni a jelenséget, Veres szerint az MDF módosításáról a parlament több lépésben szavaz majd. Az MDF javaslata korábban az országos érdekegyeztetésen is fölmerült, akkor még támogatta a munkaadói és munkavállalói oldal, ma már nem. Még nem dőlt el, a parlament az áfaemelésről a kormány által támogatott többi javaslattal együtt, avagy külön szavaz.

Az adótörvény-módosításokhoz benyújtott módosító javaslatokról a kormány elkészítette támogatási listáját – írja a Pénzügyminisztérium sajtóirodájának közleménye.

Nehezen értelmezhető közlemény

A közlemény szerint “a támogatotti listán szerepel az az ellenzéki módosító indítvány, amely 2 százalékpontos áfaemelést javasol. Ennek kizárólag szavazástechnikai okai vannak.

A kormány mindenképpen el kívánja kerülni azt a helyzetet, hogy a jövő évi adómódosítási javaslatok parlamenti szavazása veszélybe sodorja az államháztartás egyensúlyának tervbe vett javítását.

A javaslatról – függetlenül attól, hogy az a támogatotti listán szerepel – a kormány tagjai nemmel fognak szavazni.

A kormány azt reméli, hogy a parlamenti pártok az ország érdekét szem előtt tartva, hasonlóan felelősségteljes magatartást tanúsítanak a szavazás során.”

A közlemény valószínűleg arra az MDF-es javaslatra utal, amely két százalékponttal emelné az áfát, viszont eltörölné az örökösödési illetéket 20 millió forintig, s eltolná az szja 18 százalékos sávhatárát 2,2 millió forintig.

A késő este kiadott közlemény meglehetősen nehezen értelmezhető, hiszen a szavak arra utalnak: a kormány támogatandónak ítéli a módosító javaslatot, de nem szavazza meg, s a képviselőket ugyanerre biztatja.

a kormányszóvivő megmagyarázza

A távirati iroda este elérte a kormányszóvivőt, Daróczi Dávidot. A magyarázatot elolvashatja itt.

Egy javaslatból három

Bár az MDF eredeti javaslatában együtt szerepelt az áfa emelése az szja sáv elhúzásával és az örökösödési illeték részleges eltörlésével (a javaslat indoklása szerint ugyanis az áfa emelése fedezte volna a másik kettő adókönnyítő javaslatot), a bizottsági ajánlásokban ez már három javaslattá töredezett szét, amelyek közül csak az áfaemelést célzót emelték be a támogatotti sorba.

Vita bontakozott ki a bizottsági üléseken arról, hogy a javaslatok összefüggenek-e, ezért töredezett szét a javaslat különálló elemekké – mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője lapunknak péntek délelőtt, aki azonban éppen egy rendezvényen volt, így nem tudott több kérdésünkre válaszolni.

Kikérik a sorból?

Az MSZP frakcióvezető-helyettesének tegnapi nyilatkozatából az derült ki, hogy az MSZP megvitatja, hogy kikérik-e az áfaemelési javaslatot a támogatotti sorból. Ez azt jelentené, hogy nem kellene a javaslatról egy gombnyomásra, a többi támogatott javaslattal együtt szavazni, de ehhez a Parlament jóváhagyása szükséges.

A FigyelőNet számos politológust megkeresett, ám nem akadt olyan, aki válaszolni tudott volna arra a kérdésre, a kormány miért tette be az áfaemelést a támogatott sorba (s ráadásul miért jelezték azután, hogy a miniszterek nem szavazzák meg). A válaszok visszatérő eleme az “értelmezhetetlen” szó volt.

Az MDF által javasolt módosításról több lépésben szavaz majd az Országgyűlés, elsőként az áfaemelésről, amit a kormánytagok nem szavaznak meg – mondta Veres János az országos érdekegyeztetésen a távirati iroda szerint.

Felmerült az érdekegyeztetésen is

A két százalékpontos áfaemelés az szja sávhatárának eltolásáért cserében, mint javaslat fölmerült az Országos Érdekegyeztető Tanács múlt heti ülésén is, s a munkaadók és munkavállalók képviselői végül egyaránt megfontolásra javasolták a kormánynak. A kormány jelen lévő képviselője, Csizmár Gábor sem zárkózott el a javaslattól, ám akkor azt mondta, erre január 1-jéig már biztosan nem lesz lehetőség.

A pénteki érdekegyeztetésen azonban már a munkavállalók már nem támogatták a tervet, s a munkaadók sem voltak egységesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik