Belföld

A Fidesz név szerint szavazna a 13. havi nyugdíjról

A Fidesz név szerinti szavazást kezdeményez jövő kedden a 13. havi nyugdíj "megnyirbálásáról", hogy mindenki számára kiderüljön, kik akarják hosszú távra megszorításokkal sújtani a nyugdíjasokat - erről Iván László, a Fidesz szakpolitikusa beszélt.

A fideszes politikus Veres János pénzügyminiszter egy nyilatkozatából idézett, amely szerint a 13. havi nyugdíj 80 ezer forintban való maximálása nem egyszeri lépés, hanem rendszerszintű átalakítás, ami megmaradhat a további években is.

Iván László szerint a kormány az elmúlt hat évben is “brutális támadást” intézett a nyugdíjasok megélhetése ellen, Veres János nyilatkozata pedig azt jelenti, hogy most “totális háborút” indítanak a nyugdíjasok ellen.

A képviselő bejelentette, hogy a Fidesz ezért kedden név szerinti szavazást kezdeményez a 13. havi nyugdíj megnyirbálásáról szóló törvénymódosításról, hogy kiderüljön, kik azok, akik a 13. havi nyugdíjat ilyen brutális megszorítással hosszú távra meg akarják sarcolni.

Színt kell majd vallani – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy korábban a kormányfő azt ígérte, hogy nem nyúlnak a 13. havi nyugdíjhoz.

Az ellenzéki képviselő elmondta: a 80 ezer forintos felső határ meghúzása azt jelenti, hogy 630 ezer korhatárt betöltött nyugdíjastól 43 ezer forintot vesznek el, a rokkantnyugdíjasoktól pedig 22-23 ezer forintot.

A Gyurcsány-kormány tevékenységének legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok – jelentette ki Iván László, aki szerint a nyugdíjasok közül egy nagy réteg került a megélhetési minimum alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik