Belföld

Elítélték a gyermekeiket eladó szülőket

Emberkereskedelem miatt fegyházbüntetésre ítélte a XVIII-XIX. Kerületi Bíróság pénteken első fokon azokat a szülőket, akik a vád szerint anyagi javakért cserébe adták örökbe két gyermeküket egy házaspárnak; az örökbefogadókat szintén bűnösnek találták.

Az apa, V. György elsőrendű vádlott két év és két hónap, az anya, V. Éva másodrendű vádlott két év és nyolc hónap fegyházbüntetést kapott. Az örökbefogadó házaspárt és V. György édesanyját – aki az ítélet szerint felbujtóként követte el az emberkereskedelmet – szintén elítélték.

A szülőket nem először találta bűnösnek a bíróság: korábban felfüggesztett szabadságvesztést kaptak, mert pénzért adták örökbe kisfiukat, Danikát Terry Black előadóművésznek.

Egymilliót és egy használt autót értek a gyerekek

Az ítélet szerint V. György és V. Éva két közös gyermekét is anyagi előnyök fejében adta örökbe B. Zoltánnak és feleségének. A 2000-ben született Ádámtól egymillió forintért, a 2002-ben született Tamástól pedig egy használt autó fejében váltak meg a szülők.

A tényállás szerint V. Éva azt állította a gyámhatóságnak, hogy Ádámnak B. Zoltán a vér szerinti apja, ezért akarja örökbe adni neki és feleségének. Ádám után megszületett Danika, aki Terry Blackhez került, majd őt követte Tamás, akit szintén örökbe fogadott a B. házaspár.

Később V. Éva – időközben elhunyt – édesanyja bejelentésére eljárás indult Ádám örökbeadásával kapcsolatban. A szakértői vizsgálatok ezután megállapították, hogy B. Zoltán nem lehet a gyerekek apja, mert nemzőképtelen, a vér szerinti apa V. György, aki a fiú születésekor 16 éves volt.

A tanúvallomások szerint a szülők egymillió forintért adták oda az első gyereket, a másodikat pedig egy gépkocsiért. Az anya egy volt barátnőjének vallomása szerint Ádám megszületése után az addig nehéz anyagi körülmények között élő V. György rögtön vett egy autót, és Évával szórni kezdték a pénzt.

Az örökbefogadókat is elítélték

B. Zoltán és felesége azzal védekezett, hogy csak nehéz anyagi helyzetük miatt akartak segíteni V.-éknek. Céljuk az volt, hogy a gyerekeket egészséges kismama szülje meg.

A bíróság ezt az érvelést nem fogadta el, ezért B. Zoltánt – mivel korábban más jellegű bűncselekmény miatt felfüggesztett büntetést szabtak ki rá – egy év hat hónap végrehajtandó börtönbüntetésre, feleségét egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte emberkereskedelem miatt. V. György édesanyja azért kapott – szintén felfüggesztve – két év börtönt, mert az ítélet szerint ő volt az, aki az első “gyerekeladást” megszervezte, ő mutatta be egymásnak a nyolchónapos terhes Évát és B. Zoltánt.

Kilenc gyerekéből csak egyet nevel

V. Éva kilenc gyereket szült, de csak egy van nála. Kettőt V. Györgyné, kettőt a B. család, kettőt Terry Black nevel, egy otthonban van, egyet pedig nevelőszülőkhöz helyeztek el. A tárgyaláson V. Éva sírva azt mondta: bűnösnek érzi magát, mert kilenc gyereket hozott a világra, de csak egyet nevel ő.

Arról is beszélt, hogy most végre normális életet él – korábban prostitúcióból tartotta fenn magát -, és úgy érzi, a gyerekek jó helyen vannak a B. családnál, akik nagyon szeretik, és tisztességesen nevelik őket. V. György szintén sajnálta, hogy így alakult, és ő is hálás a B. családnak, hogy nevelik a gyerekeket.

V. Évát, V. Györgyöt és V. György édesanyját egyszer már, 2005-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték emberkereskedelem miatt – akkor közös középső fiuk, Danika került Terry Blackhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik