Belföld

Sólyom bemutatta az új főbírójelöltet

Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Sándor-palotában bemutatta Havasiné Orbán Máriát, új főbírójelöltjét a parlamenti pártok képviselőinek.

Havasiné Orbán Mária harminc éve ítélkező bíró, egész életét a bírósági pályán töltötte, így a bíróságok problémáját, mind a szervezeti, mind a szakmai és minőségi kérdéseket, tökéletesen ismeri – fogalmazott az államfő.

Havasiné Orbán Mária a Kisalföld című lapban ír blogot.

Mint mondta, jelöltje 16 éve bírósági vezető, aki “különféle színű” kormányok alatt kapott megyei bírósági elnöki megbízatást. Sólyom László hangsúlyozta azt is, hogy Havasiné Orbán Mária független, autonóm és nagyon határozott személyiség, aki igen jó konfliktuskezelő.

Az államfőnek azért kellett ismét főbírót jelölnie, mert az Országgyűlés idén május 26-án nem választotta meg előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, akit előzőleg az Országos Igazságszolgáltatási Tanács sem támogatott, bár az öt táblaelnök, köztük Havasiné Orbán Mária egységesen kiállt a főbírójelölt személye mellett.
A Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása június 24-én járt le. Az új főbírót az államfő jelöli és az Országgyűlés kétharmados többséggel választja meg.

Havasiné Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon, mint fogalmazó helyezkedett el. 1979-ben nevezték ki bírónak ugyanehhez a bírósághoz, polgári ügyszakba.
1992-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) 2004. július elsejével nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének.
A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Gusztos Péter (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) képviselte a Sándor-palotában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik