Belföld

Kirúgták a hadseregből a csőbombás századost

Azonnali hatállyal leszerelte és elbocsátotta a Magyar Honvédség állományából a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke azt a hivatásos tűzszerész katonát, akit a katonai ügyészség előzetes letartóztatásba helyezett lőszerrel és robbanóanyaggal való visszaélés gyanúja miatt.

A Népszabadság szerint a nyomozók azonosították a budapesti katonai bázis tűzszerészét, akinek a szolgálati helyéről robbanóeszközök készítéséhez szükséges eszközök hiányoztak. A férfit azzal gyanúsítják, hogy november 6-ára virradóan saját készítésű pokolgépet helyezett el az MSZP újpesti irodája előtt.

Lebukott a tűzszerész

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a százados pontosan azon bukott le, hogy rendszeres ellenőrzések vannak az alakulatnál. Ugyanis néhány hónappal ezelőtt a tűzszerész alakulatnál egy belső ellenőrzés során kiderült, hogy robbanóanyaggal és lőszerrel való visszaélés történt, azaz ilyen eszközök eltűnését fedezték fel.

Ismertetése szerint az ellenőrzés eredményéről értesítették a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatalát, akik más nyomozó hatóságokat bevonva haladéktalanul megkezdték az ügy felderítését. A nyomozás során megerősítették, hogy a tűzszerész alakulat egyik hivatásos katonája alaposan gyanúsítható lőszerrel és a robbanóanyaggal való visszaéléssel. Az is kiderült, hogy ugyanez a személy összefüggésbe hozható a IV. kerületi MSZP-irodánál történtekkel. A katona lakásán tartott házkutatás során lőszert és robbanóanyagot találtak, ezért a házkutatást követően őrizetbe vették.

Gyógyszereket szedett

A házkutatás során a tűzszerész számítógépében megtalálták azt a Molnár Sándor ezredes, volt tűzszerész-parancsnok nevében írt hamis levelet, amely egy napilapban is megjelent, és amely mind a Magyar Honvédséggel, mind a tűzszerész alakulattal kapcsolatban súlyos, de valótlan vádakat fogalmazott meg. E levél kapcsán Molnár Sándor közleményben tiltakozott.

A hírügynökség értesülése szerint orvosszakértői vizsgálatok is zajlanak, ugyanis a kihallgatások során kiderült, hogy a férfi gyógyszereket szedett öngyilkossági szándékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik