Belföld

Herényi: kell büdzsé, de nem velünk

Herényi Károly szerint a költségvetés rossz, ahogy az eddigiek is azok voltak, ám az országnak szüksége van büdzsére, így azt el kell fogadni. Az MDF azonban nem szavazza meg. Mint a frakcióvezető a FigyelőNetnek elmondta: annak kell elfogadnia, aki életben tartotta a kisebbségi kormányt. Villáminterjú.

Keddi felszólalásában azt mondta, az országnak szüksége van költségvetésre, ám az MDF nem szavazza meg. Akkor ki fogja megszavazni?

Aki akarja. Például az, aki életben tartotta ezt a kormányt, amikor mi a parlament önfeloszlatását kértük. Úgy gondolom, erkölcsi kötelességük ezt megtenni, ha már az országot lélegeztetőgépre tették.

Az SZDSZ ugyanakkor szintén kijelentette, hogy nem fogják megszavazni a jövő évi büdzsét.

Akkor majd addig egyeztetnek az MSZP-vel, míg meg nem állapodnak egy számukra is elfogadható költségvetésben.

Ezt tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek?

Nem az én feladatom ezen gondolkozni. Annyi biztos, hogy új választást kellett volna tartani, hogy egy olyan kormány jöjjön létre, amely normális költségvetést tud elfogadni. De nem a kormánynak van szüksége költségvetésre, hanem az országnak.

A jelen helyzetben azonban ez nehéz, mindenki a reformokat kéri számon.

Nagy tévedésben van az, aki azt gondolja, a költségvetéssel át lehet alakítani a rendszert, ez nem erre van. A reformokra ott van az egész év, meg az azt megelőző, épp ez a lemaradásunk oka, hogy ezek az átalakítások eddig elmaradtak. De a meg nem lépett reformokat nem lehet a költségvetéssel pótolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik