Belföld

Gyurcsány: nincs válasz a meccsen történtekre

Véget ért a magyar-szlovák csúcs Révkomáromban. A két kormányfő megbeszélésén közös nyilatkozat született a szélsőségek kölcsönös elutasításáról, azonban a konkrét ügyekben, mint a dunaszerdahelyi nem történt előrelépés.

Magyarországot nem elégíti Robert Fico válasza a Dunaszerdahelyen történtekkel kapcsolatban, és továbbra is úgy gondolja, nincs bizonyíték arra, hogy a rendőrségi fellépés jogszerű és arányos volt a november 1-jei futballmérkőzésen. Erről Gyurcsány Ferenc beszélt a révkomáromi szlovák-magyar kormányfői találkozó után.

A magyar miniszterelnök hat javaslatot tett Ficónak, többek közt az anyanyelvi oktatásról. Kezdeményezte, hogy a kisebbségek kezeléséről, jogairól szülessen kódex, és a felmerülő jogsértéseket közös vizsgálattal tisztázzák. Kérte, a szlovák nemzetgyűléstől, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd a vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát tiltó rendelkezést.

Végezetül Gyurcsány Ferenc azt javasolta szlovák kollégájának, hogy 2009 első félévében találkozzanak újra Budapesten.

Fico egy kicsi másképp látja

A szlovák miniszterelnök ugyanekkor a kormányfői találkozó utáni sajtóértekezleten kijelentette, hogy Szlovákia számára elfogadhatatlan a fasizmus és a szélsőséges eszmék exportja Magyarországról. Robert Fico kormányfő felkérte Gyurcsány Ferencet, hogy Magyarország segítsen a probléma megoldásában. Leszögezte: ha valaki Szlovákiában magyar zászlót égetne, azt börtönbe zárnák.

Lezárták a Klapka teret (fotó:MTI)

Lezárták a Klapka teret (fotó:MTI)

Fico a sajtóértekezleten az állítólagos magyarországi fasizmus témáját többször is érintette, és kifejtette: szlovákok nem járnak fasiszta egyenruhában Magyarországra, és nem égetnek magyar zászlókat. “Kormányom minden ilyen jelenség ellen a leghatározottabban fellép” – hangsúlyozta. Példaként megemlítette: éppen a héten tiltotta be a szlovák belügyminisztérium a Szlovák Testvériség civil szélsőséges civil szervezetet, s hasonlóan fog eljárni a jövőben is.

A szlovák kormányfő javasolta: létesítsenek a két ország között figyelmezető rendszert, amely sürgős esetekben lehetővé tenné a rendőrség és hatóságok egyeztetését.

A futballmeccset tovább lehet vizsgálni

A magyar szurkolók elleni dunaszerdahelyi rendőri beavatkozással kapcsolatban megismételte a korábbi szlovák álláspontot, hogy a “rendőrség beavatkozása megfelelő és indokolt volt”.

Gyurcsány felvetésére, miszerint Magyarországot nem elégítette ki a rendőrattakra adott szlovák magyarázat, s továbbra is várja a bizonyítékokat, Fico kifejtette: ha valaki ezzel a válasszal nem elégedett, megvannak a megfelelő jogi eszközök, hogy a kérdést újra megvizsgálják. “Számomra a szlovák ügyészség álláspontja az irányadó” – mondta.

Kitért a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára (KMKF) is, amelynek munkájába való bekapcsolódás miatt a szlovák parlament élesen bírálta a Magyar Koalíció Pártját.

A miniszterelnök urat arról is tájékoztattam, hogy Szlovákia számára teljes mértékkel elfogadhatatlan az, ahogyan a magyar parlament intézményesítette a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát – jelentette ki a szlovák miniszterelnök, álláspontja részletesebb kifejtése nélkül.

Amiben Megegyeztek

Az elfogadott közös nyilatkozat értelmében sürgetik a szélsőséges megnyilvánulások és ideológiák elleni fellépést, kiállnak a nemzeti kisebbségek kulturális és etnikai
önazonosságának megőrzése mellett.

Pár percet csúsztak

A megbeszélés előtt a két miniszterelnök kézfogással üdvözölte egymást, amit tapssal nyugtázott a Klapka téren egybegyűlt, néhány száz érdeklődő. A városháza környékét biztosító rendőrök között látható volt Szlovákia országos rendőr-főkapitánya is, ami a biztosítás magas szintjére utalt.

Gyurcsány Ferenc korábban kifejtette: a két kormánynak világos megállapodást kell kötnie a jövőre vonatkozóan, amelyben rögzíteni kell: nyugalomra és békére van szükség, a nemzeti kisebbségeknek pedig fontos összekötő és pozitív szerepük van. További pontként fogalmazta meg, hogy a két ország együttműködik a fejlesztések területén, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne a szélsőségesek alakítsák a politikáját.

A kormányfő azt is várta, hogy szombatra meglesz a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtek szlovák vizsgálati eredménye. Pozsony ugyanis máig nem adott meggyőző bizonyítékokat arra, hogy a rendőri beavatkozás indokolt volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik