Belföld

MSZP: Orbán nélkül is sikeres volt a csúcs

Az MSZP szerint a csütörtöki gazdasági csúcs Orbán Viktor Fidesz-elnök részvétele nélkül is sikeres volt, a kormány és az MSZP javaslatai mögött felsorakoztak a gazdasági élet szereplői - mondta Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Sikerült megteremteni a széles politikai és társadalmi egyetértés alapjait a válság kezelésében annak ellenére, hogy a Fidesz – a KDNP-vel karöltve – a felelős és hatásos válságkezelő program kerékkötőjének szerepét vállalta magára – közölte a kormánypárti képviselő.

Szabó Zoltán ugyanakkor elmondta, hogy amint a parlament, a gazdasági csúcs sem működhet ellenzék nélkül. “Gyors intézkedéseket tehet a kormány, de Magyarország szerkezeti bajai nem orvosolhatóak, a gazdasága nem újítható meg az ellenzék vezető erejének közreműködése nélkül” – fogalmazott.

Az MSZP-s politikus azt mondta, hogy a kínai nyelvben a válságot két szóval, a veszéllyel és a lehetőséggel fejezik ki. Ebben a válsághelyzetben Orbán Viktornak lehetősége nyílik arra, hogy államférfiként viselkedjen, példát vegyen John McCain republikánus elnökjelölttől, aki a vereség pillanatában Obamát méltatta – vélekedett.

Szabó Zoltán szerint azonban fennáll annak a veszélye, hogy Orbán Viktor kitart önző és romboló pártérdekei mellett, hogy miközben a kormány a válságtól próbálja megóvni az embereket, a Fidesz elnöke csak saját pártja érdekeit képviseli. Egyelőre a veszély látszik nagyobbnak – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik