Belföld

Kármán Irén a Nemzeti Nyomozó Irodát is beperelné

A rendőrség után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ellen is pert indít Kármán Irén újságíró, ha nem hajlandók kiadni azokat az adatokat, amelyek egy titkosítás alól feloldott, olajszőkítési ügyekkel foglalkozó rendőrségi aktában szerepelnek.

Kármán Irén pénteken hangsúlyozta: társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy a helyi közösségek megtudhassák, kik azok, akik benne voltak az “olajügyekben”, akik a közösség kárára vagyonosodtak. Elmondta, hogy pénteken elküldte az adatokra vonatkozó kérdéseit a NNI-nek, és ha nem érkezik meg a kérdéseire a válasz, pert indít az iroda ellen is. Az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozó újságíró az adatok megszerzése érdekében korábban a rendőrség ellen indított pert, amelyet első- és másodfokon is elvesztett.

Kármán Irént a perben Baltay Levente, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvivője képviselte, aki az ügy előzményeiről elmondta: az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyilvánosságra hozta honlapján az “olajos aktákat”, miután feloldották azokat a titkosítás alól, ám bizonyos részek ki voltak takarva. Az újságíró arra volt kíváncsi, mit rejtenek a kitakart adatok – azaz mely cégek és helyszínek szerepelnek a jelentésben, illetve indultak-e büntetőeljárások e cégek ellen. A rendőrség az adatok kiadására vonatkozó kérését azzal utasította el, hogy azok nem közérdekűek. A TASZ ügyvivője közölte, hogy a társaság az eset kapcsán arra is kíváncsi volt: ha a rendőrség felold valamit a titkosítás alól, van-e arra jogi lehetősége, hogy a közzététel előtt bizonyos részeket töröljön.

A per elsőfokú tárgyalásán a rendőrség arra hivatkozott, hogy bűnüldözési és bűnmegelőzési célból megtagadhatja ezen adatok kiadását, a bíróság pedig helyt adott az alperes érvelésének. Kármán Irén fellebbezett, de a pert másodfokon is elveszítette. A bíróság abban nem foglalt állást, jogosan takartak-e ki egyes részeket, ám azt megállapította: bár az ORFK honlapján jelent meg a dokumentum, az adatkezelő az NNI, amelytől a rendőrség az adatokat megkapta.

Baltay Levente elmondta: nem értettek egyet ezzel, mert a rendőrség hierarchikus szervezet, és a NNI az ORFK alá tartozik. Ezzel szemben a bíróság azt mondta ki, hogy a NNI önálló, elkülönült szerv; a Nemzeti Nyomozó Iroda az illetékes, ő jogosult az adatokat kezelni. A felperes pedig nem tudta bizonyítani, hogy az NNI nem kitakarva adta oda a dokumentumokat a rendőrségnek.

A jogi képviselő szerint az ügy további érdekessége, hogy időközben az Alkotmánybíróság megsemmisítette a rendőrségi törvény azon rendelkezését, amely szerint meg lehet tagadni adatok kiadását bűnüldözési és bűnmegelőzési okokra hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik