Belföld

Székely: fejlődik az egészségügy

A gyógyszer-gazdaságossági törvény 2007-es életbe lépése óta folyamatosan csökkennek a gyógyszerárak: tavaly 959 készítményért átlagosan 23 százalékkal, az idén 751 gyógyszerért mintegy 15 százalékkal kellett kevesebb fizetni - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter. A magyar egészségügyi rendszer 10 helyet lépett előre az európai ranglistán – mondta a miniszter.

A tárca vezetője a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az árverseny eredményeként vannak olyan készítmények, amelyek ára a negyedére csökkent.

Szólt arról is, hogy 2007. január 1-je óta több mint 47 új hatóanyag támogatása vált lehetővé. Ezek között számos olyan – például onkológiai, magas vérnyomás elleni – készítmény van, amely népegészségügyi szempontból kiemelt betegségek gyógyítására alkalmas.

Székely Tamás szólt arról is, hogy Brüsszelben közzétették az európai egészségügyi rendszerek rangsorát, s Magyarország a tavalyi 24. helyről a 14. helyre lépett elő. Ez is jelzi, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása jó irányba halad – közölte a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik