Belföld

A kormány leállíthatja a Dísz téri fejlesztéseket

A kormány vizsgálja, hogy leállítsa-e a Budavári Palotában, a Dísz téren elkezdett tízmilliárd forintos épületfelújítási beruházást, miután a kerületi önkormányzat hétfőn változtatási tilalmat rendelt el a területre.

A budavári – I. kerületi – önkormányzat november 10-én döntött arról, hogy a Dísz tér 17. szám alatti ingatlanra változtatási tilalmat rendel el addig, amíg el nem készítik a területrészek kerületi szabályozási tervének módosítását.

Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön elmondta: az I. kerületi önkormányzat által a Budavári Honvéd Főparancsnokság épületére elrendelt változtatási tilalom végképp ellehetetleníti a Budavári Palota kulturális-turisztikai fejlesztése elnevezésű kiemelt projekt megvalósítását, és veszélybe sodorja az uniós támogatást is.

Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere azt mondta: a beruházás bejelentése óta mindig azt érezték, hogy kullognak az események után, “történnek valahol dolgok, mi nem tudunk róla semmit, nem nagyon avatnak be minket, mi egy ilyen kolonc vagyunk ebben az ügyben”. Úgy fogalmazott: tudomásul veszi, hogy beindult a “bűnbakképzés”, hogy átcsoportosíthassák máshová ezeket a pénzeket a pénzügyi válság miatt. A kormány dacos kamaszként reagált – vélekedett a kerület vezetője.

A polgármester közölte: a legutóbbi tervet hivatalosan kedden látta először. Hangsúlyozta: nem a terveket minősítik, hanem a folyamatot tartják elképesztőnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik