Belföld

A Die Presse szerint gyújtogatók vagyunk Európa közepén

Mélyebb kitekintésben vizsgálta a magyar-szlovák feszültség okait szerdai számában a Der Standard liberális osztrák lap, visszanyúlva a történelmi gyökerekig.

A nacionalizmus hosszan ható kábítószere című jegyzet – ismertetve az utóbbi hetek fejleményeit – egyebek között rámutatott: az a tény, hogy a két szomszédos ország csaknem öt évvel az Európai Unióhoz történt csatlakozásuk után sem tudott még megoldást találni az etnikai problémákra, jelzi, hogy hiába telt el kilencven év az I. világháború befejeződése, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása óta, mindkét oldalon elevenen élnek még a nemzeti traumák. A magyarok nemzeti öntudata mindmáig nem volt képes feldolgozni az ország területe kétharmadának elvesztését. A szlovákoknak csak Csehszlovákia 1993-as kettéválása nyomán lett először saját szuverén, demokratikus államuk, a Monarchián belül, a magyar királyság részeként erős magyarosítási politikának voltak kitéve. Az ő nemzeti emlékezetükben pedig ez él.

A jegyzet szerzője úgy vélekedett, hogy az Európai Unió vállvonogatva áll a nacionalizmus problémája előtt – márpedig ebben az “identitásvákuumban”, a politikusok és az állampolgárok közötti, kellő elkötelezettséggel megvalósított párbeszéd hiányában továbbra is hat a nacionalizmus jól bevált mákonya.

A Die Presse című konzervatív újság – amely külön tudósításban is beszámolt a történésekről – Gyújtogatók Európa közepén című kommentárjában kiemelte: itt az ideje, hogy a két ország miniszterelnöke találkozzon egymással, és megálljt parancsoljon a nacionalista uszításnak. A szerző azt írta, hogy a „gyújtogatók” a Duna mindkét oldalán tevékenyek, és közéjük sorolta a másik ellen uszító politikusokat és a nacionalista szélsőségeseket egyaránt.

Az eddigi pozsonyi kormányok feltehetően túl keveset tettek eddig annak érdekében, hogy a hatszázezer fős magyar kisebbség otthon érezhesse magát a fiatal szlovák államban – mutatott rá. A Ján Slota vezette nacionalisták sejtelmes magyarellenes kijelentésekkel szítják az elégedetlenséget. Éppenséggel Ivan Gasparovic szlovák elnök megnyilvánulásai sem azt mutatják, hogy minden szlovákiai állampolgár elnökének tekintené magát. A másik oldalon ugyanakkor anakronisztikus nagymagyar jelszavakkal provokálnak, kötekednek és mérgezik a légkört szüntelenül.

A kommentár szerint itt az ideje, hogy a két kormányfő megnyomja a stopgombot. A magyar fél részéről elvárható, hogy rendre utasítsa hírhedt nacionalista huligánjait. A szlovák uszítóknak, köztük Slotának szájkosár jár, Gasparovic elnököt pedig emlékeztetni kell arra, hogy a pártok fölött áll. A vitát pedig – például a szlovákiai tankönyvekről – tárgyilagosan és érzelmek nélkül kell folytatni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik