Belföld

Zuschlag elismerte bűnösségét

Zuschlag János volt szocialista képviselő két vádpontban - nagy értékre elkövetett csalás és bűnpártolás - elismerte bűnösségét, állítása szerint azonban nem építettek bűnszervezetet. 12 millió forintot akar még visszafizetni.

Zuschlag János közölte: elsimeri büntetőjogi felelősségét a nagy értékre elkövetett csalásban, amely abból állt, hogy a pályázatokon elnyert pénzt nem az eredeti célra használták fel. Hozzátette: a pénzből kizárólag közösségi rendezvényeket finanszíroztak.

Nem épített bűnszervezetet

A volt képviselő kijelentette, hogy nem hoztak létre bűnszervezetet, így az ezzel kapcsolatos vádpontban nem ismeri el büntetőjogi felelősségét. Közlése szerint a civil szervezetek vezetői nem tudtak semmiről, az elnökök abban a hitben voltak, hogy valós elszámolásokat adnak be azok, akiknek ez volt a kötelességük.

Zuschlag János elmondta: a per két vádlottja, Őri András és Lados István olyan feladatokat végzett mellette, hogy nem lehetett tisztában az összefüggésekkel.

Bűnpártolásban is bűnös

Krausz Csaba és Prácser László vádlott semmilyen bűncselekményt nem követett el. Nem tudták, hogy a Táncsics Alapítványtól kapott pénzt a pályázati céltól eltérően használták fel – tette hozzá.

Zuschlag János a bűnpártolásban is elismerte bűnösségét, de részletesen nem fejtette ki, hogy ez miből állt.

Nem tett vallomást

Zuschlag Jánost rabláncon kísérték a bírói tanács elé. A volt politikus csak a vele szemben felhozott vádakkal kapcsolatban nyilatkozott, további vallomást nem kívánt tenni. Ugyanakkor jelezte, hogy a per későbbi szakaszában megteszi ezt.

A tárgyaláson felolvasták Zuschlag János korábbi vallomását, amelyben általánosságban beszélt a pályázati rendszerről, amelyen keresztül az ifjúsági szervezetek pénzhez jutottak.

Vallomásából kiderült, hogy a Fiatal Baloldal nagyjából negyvenmillió forintos éves költségvetését több forrásból biztosították: az MSZP rendezte a fizetéseket és biztosította az infrastruktúrát, a rendezvényeket magántámogatásokból, illetve a civil szervezetek által elnyert pénzekből finanszírozták.

Átláthatatlan pályázatok

Vallomása szerint egy idő után annyi pályázatot adtak be a különböző ifjúsági szervezetek, hogy követhetetlenné vált az ellenőrzés, és a kifizetések is későn érkeztek. Többször előfordult, hogy a rendezvény már megvalósult, de a pénz még nem érkezett meg.

Zuschlag János, aki 1998-ban lett az MSZP országgyűlési képviselője, korábbi vallomásában kifejtette, hogy minden pályázathoz hozzátartozott a lobbizás, de erről többet nem árult el.

A finanszírozási problémák miatt politikai felelősségem elismerem, az okozott kár megtérítését vállalom – hangzott el felolvasott vallomásban.

A maradék 12 milliót is meg akarja téríteni

Fodor Endre bíró felolvasta Zuschlag János egy másik vallomását, amelyben büntetőjogi felelősségét is elismerte, de tagadta, hogy a civil szervezetek által elnyert pénzt magáncélra használta volna fel. Büntetőjogi felelősségemet elismerem. Ötvenmillió forintot megtérítettem, a további 12 milliót is meg szeretném téríteni – hangzott el.

Zuschlag János és 15 társa ellen a vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak különböző civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik