Belföld

Szili kész tárgyalni a szlovákokkal

Szili Katalin továbbra is kész arra, hogy tárgyaljon a szlovák házelnökkel, aki eddig nem adott neki időpontot; erről az Országgyűlés elnöke a Duna Televízió reggeli műsorában beszélt kedden.

A magyar házelnök értetlenségét fejezte ki a szlovák parlament múlt kedden elfogadott határozata miatt, amely szerint a pozsonyi törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, a magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munkájában.

Szili Katalin hangsúlyozta: a világban ez nem elfogadhatatlan megoldás, több példát is felsorolt az anyaország és a határon túl élők kapcsolattartására.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a KMKF résztvevői nem Magyarországot képviselik az adott országban, hanem éppen fordítva. Példaként említette, hogy információkat hoznak ide egyebek mellett a határon átnyúló fejlesztési lehetőségekről.

A magyar házelnök megerősítette, hogy továbbra is kész a tárgyalásokra Pavel Paska szlovák házelnökkel, aki eddig időhiányra hivatkozva nem adott neki időpontot.
Szili Katalin véleménye szerint nem szabad, hogy a problémákat az indulatok oldják meg, és a szomszédsági békétlenségtől legyen hangos Európa.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarországnak sem szabad hagynia, hogy saját radikálisai írják a forgatókönyvet. Úgy látja, Magyarország hétfőn megmutatta, hogy higgadt politikát kíván folytatni ebben az ügyben, és nem emeli a politika szintjére a radikalizmust. Kérte a szlovák politikusokat, hogy ezt ők se tegyék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik