Belföld

Éjjelre bezár Kenderes

Lakossági kérésre rendeletben szabályozta a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek éjszakai nyitva tartási rendjét Kenderes önkormányzata: novembertől az üzletek és a vendéglátóhelyek este 10 és reggel 5 óra között kötelesek zárva tartani, két melegkonyhás bisztró kivételével - közölte a város polgármestere.

Az elmúlt fél évben egyre többen keresték meg a polgármesteri hivatalt, arról panaszkodtak, hogy éjszakai nyugalmukat mind gyakrabban zavarja a vendéglátóknál és a szeszes italt árusító boltoknál, illetve azok környékén tapasztalható hangoskodás, randalírozás – mondta a helyi rendelet megalkotásának előzményeiről Bogdán Péter.

A nyitva tartást szigorító rendelet 21 üzletre vonatkozik a több mint 5 ezer lakosú településen, betartását a polgármesteri hivatal és rendőrség ellenőrzi – tette hozzá.

A polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat meghatározta a vendéglátóhelyeken tartható rendezvények módját, gyakoriságát, és előírta azok előzetes bejelentési kötelezettségét.

Ennek alapján például lakodalmat vagy egyéb zenés, műsoros estet csak akkor rendezhetnek egy vendéglátóhelyen, ha annak 50 méteres körzetében élők több mint a fele írásban hozzájárul a rendelettől eltérő nyitva tartáshoz. A hozzájárulás esetén az engedélyt a polgármester adja ki, és a rendezvényt a rendőrségen is be kell jelenteni.

A helyi rendelet megalkotásánál a testület figyelembe vette, hogy a Kenderesen működő vendéglátóhelyek közül két melegkonyhás egység a 4-es számú főút mellett üzemel, és ezek elsősorban az úton lévőket szolgálják ki étellel, így rájuk változatlanul a kereskedelemről szóló általános jogszabályok vonatkoznak.

Ajánlott videó