Belföld

119 milliárdból újítják fel a vasutat

Egy 119 milliárd forintos vasútfelújítási projektről, a vállalkozások terheit érintő kormánydöntésekről és a hétfőn elfogadott, úgynevezett Robin Hood-adóról beszélt Budai Bernadett.

A kormányszóvivő azt mondta, hogy a kabinet szerdai ülésén döntött a Budapest-Kelenföld-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciójáról, amit hamarosan be is fognak nyújtani az Európai Bizottságnak. Hozzátette, hogy a vasút versenyképes és környezetkímélő szállítási módot jelent.

Közölte: az előnyöket az Európai Unió is felismerte, ezért kiemelten támogatja a vasútfejlesztést.

A kormány most a tervezett rekonstrukció első ütemének első szakaszáról döntött, ami a Kelenföld és Székesfehérvár közötti szakasz átépítését foglalja magába. A rekonstrukció keretében Székesfehérvár és Tárnok között 43 kilométeres szakaszon felújítják a pályát, Kelenföld és Tárnok közötti 20 kilométeres szakaszon egy második vágány is épül. Egyúttal korszerűsítik a biztosítóberendezéseket is.

A beruházás összköltsége 119 milliárd forint, amiből 101,3 milliárd forint uniós támogatás, a maradék 17,8 milliárd forint pedig hazai forrás. A munkálatokkal feltehetően 2014-re készülnek el.

A felújítás után egyes szakaszokon elérhető lesz a 160 kilométeres sebesség, a személyvonatok esetében 21 perccel csökkenhet az utazási idő, míg az intercity-járatoknál körülbelül fél órával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik