Belföld

Másfél milliárdos adócsalást lepleztek le

Magyarokból és kínaiakból álló bűnözői csoportot számolt fel a vám- és pénzügyőrség. A gyanúsítottak idén és tavaly összesen mintegy másfél milliárd forint áfakiesést okoztak az államháztartásnak.

Bűnügyi információk alapján az elmúlt napokban 20 helyszínen mintegy 100 nyomozó, valamint a Merkúr bevetési egység szervezett akció során számolta fel a csoportot. A csoport tagjai Magyarországon élő kínai kereskedők Távol-Keleten vásárolt áruit az általuk létrehozott magyar gazdasági társaságok részére Szlovákiában vámkezeltették áfafelfüggesztés mellett oly módon, hogy az esedékes áfát Magyarországon kívánják megfizetni. Az árukat ezután azok tényleges tulajdonosai Magyarországon értékesítették, azonban az általános forgalmi adót egyetlen esetben sem fizették meg.

Az ügyben nyolc embert vettek őrizetbe, köztük a csoport vezetőjét. Valamennyiük előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság. A csoport két külföldi, szökésben lévő tagja ellen elfogatóparancsot bocsátott ki a vámhatóság.

A házkutatások során az egyik elkövető lakásában engedély nélkül tartott lőfegyvert, nagy mennyiségű lőszert és közbiztonságra veszélyes eszközöket találtak a nyomozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik