Belföld

Uniós közvetítéssel tárgyalnánk a szlovákokkal?

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter és Bugár Béla egyaránt Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfők mielőbbi találkozóját sürgette egy vasárnapi televíziós vitaműsorban.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt elnöke, a párt parlamenti képviselője azt mondta: ebben a feszült helyzetben a két kormányfőnek hetente, vagy legalább kéthetente kellene találkoznia, mert a helyzet megnyugvása ezt kívánja. A szlovákiai magyar politikus azt is felvetette, hogy a magyar-szlovák feszültségeket mérsékelni hivatott folyamatba az Európai Unió e célra akár közvetítőt is delegálhatna, aki az elmérgesedő helyzetben igen jó szolgálatot tudna tenni.

A szlovák kereskedelmi csatorna, a Markíza TV „Testre szabva” című műsorában Bugár bírálta azokat a szélsőséges magyarországi erőket, amelyek hazafias buzgalom címén sokat ártanak a félmilliós szlovákiai magyar közösségnek, rontják az államközi kapcsolatokat. Kifejtése szerint a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg szombati királyhelmeci provokációja ugyanúgy káros, mint amilyen károsak lesznek a határátkelő – Jobbik szervezte – félpályás lezárásai. A szlovákiai magyarok nem kérnek belőle – mondta.

Bugár megítélése szerint a vegyesen lakott dél-szlovákiai területeken most már nem csak a magyarok, hanem az ott élő szlovákok is kezdenek félni: márpedig a politikusok elemi kötelessége, hogy ennek a helyzetnek véget vessenek. Bugár úgy látja: a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügyében gerjedt vita a két házelnök, a magyar Szili Katalin és a szlovák Pavol Paska találkozójával szintén feloldható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik